Door honden leren over jezelf.

ARTIKELEN

Door honden leren over jezelf

Op een hele fijne, landelijke plek in Overijssel tussen Deventer en Raalte ligt het plaatsje Heeten. Daar gebeurt iets bijzonders. Daar leren mensen door honden over zichzelf. Dit wordt ook wel spiegelen met honden, animal assisted coaching of animal assisted interventions genoemd. Kom dit ervaren in deze extra geplande workshops.

Innerlijke reflectie en zelfontdekking

De kern van zielzoeken is innerlijke reflectie, het proces waarbij je je gedachten, gevoelens, acties en overtuigingen onderzoekt. Dit is belangrijk omdat het je helpt te begrijpen waarom je doet wat je doet en wat je diepste drijfveren zijn.

Emotionele maskers ontmaskeren

Emotionele maskers ontmaskeren en wat hiertoe een bijdrage levert. In onze dagelijkse, onderlinge contacten dragen we allemaal emotionele maskers. Deze maskers helpen ons te ‘overleven’ in sociale normen, verwachtingen en situaties waarin we ons kwetsbaar voelen. 

6 redenen om jezelf bewust te ontwikkelen

Persoonlijke ontwikkeling begint met zelfbewustzijn, het vermogen om je eigen sterke punten, zwakke punten, waarden, overtuigingen en doelen te begrijpen. Door je bewust te zijn van jezelf kun je beter begrijpen wat je wilt bereiken en welke stappen je moet nemen om daar te komen.

3 Tips die je brengen bij je eigen wijsheid.

3 Tips die je brengen bij je eigen wijsheid. Eigen wijsheid is het allerbelangrijkste dat je hebt. Toen je geboren werd droeg je het al in je. Als je voelt dat je niet happy bent in je leven wil dat zeggen dat je waarschijnlijk weg bent geraakt bij jezelf en bij je eigen wijsheid. Je moet weten dat je die wijsheid diep van binnen nog steeds hebt. De vraag is alleen hoe je er weer mee in contact kunt komen zodat jij ontspanning kunt ervaren in je leven.

Coachkaarten voor de coach die met honden werkt

Omdat ik zelf in mijn werk behoefte voelde aan coachkaarten met afbeeldingen van honden, heb ik deze kaarten een aantal jaren geleden samen met San van Doorn ontwikkeld. Ik deel ze graag met anderen die hiermee willen werken. Inmiddels weet ik uit ervaring dat er ontzettend veel werkvormen zijn waarbij je de kaarten een functie kunt geven. Ook is het mogelijk energetische of systemische oefeningen uit te voeren met de kaarten. In dit artikel lees je over hoe je ze in het coachen met honden kunt gebruiken.

Zelfzorg, een eindeloos thema voor ontwikkeling

Zelfzorg gaat niet alleen over zorgen voor je lichaam. Het gaat ook over zorgen voor je geest, je emotionele gemoedstoestand, je manier van denken, je eigen gedrag, zorgen voor je innerlijk kind en het verzorgen van jezelf als je lijdt onder oude pijn en grote of kleine trauma’s. Voor mij gaat het zorgen voor mezelf daarmee ook weer altijd over het kennen van mezelf.

Holding Space binnen het Spiegelen met honden

Holding Space is zo belangrijk. Daar valt of staat het effect van coaching mee. Als je met honden werkt is het belangrijk je te realiseren dat niet alleen je klant deze ruimte nodig heeft, maar dat dit ook een belangrijke voorwaarde is voor de hond. Mocht je meer over Holding Space willen lezen dan is het boek: ‘De kunst van Holding Space Lessen in liefde, loslaten en leiderschap’ geschreven door Heather Plett een aanrader.

Kleine stapjes

Terwijl ik ernaar keek van een afstand zag ik het enthousiasme van de mens verdampen. Ze werd gespannen, gejaagd, verloor de signalen van de hond uit het oog totdat er een soort van patstelling was bereikt. De hond verloor het plezier en wilde liever niet meer bij haar komen. Zij verloor het plezier omdat ze zag dat haar hond steeds bedrukter werd. We gingen naar binnen en liepen naar de flip over.

Vertrouwen

Gizmo en ik hadden een bijzondere ervaring samen. Een ervaring waarbij we beiden de angst en het wantrouwen dat er was konden transformeren naar vertrouwen. Iedere keer als ik eraan terugdenk tovert het een glimlach op mijn gezicht. Een ervaring boordevol wijze lessen. Vertrouwen geeft verbinding…

Rust nemen en ontspannen

Mariska gaat staan, klaar om met haar hond aan het parcours te beginnen. Haar hond blijft echter liggen. Ze staat niet op. Mariska aarzelt en komt in tweestrijd te staan. Zal ze doorzetten en haar hond meenemen of vertelt haar hond haar wellicht iets? Haar hond verplaatst zich op haar zij, legt haar hoofd op de grond en geeft zich vanuit rust over aan ontspanning. Dat is voor mij als coach het moment om me te realiseren dat er een wezenlijk verschil is tussen rust en ontspanning.

Invloeden op stress level coach hond

In het coachen met honden ontkomen we er niet aan dat de coach hond blootgesteld wordt aan stress. Iedere coach hond heeft momenten waarop er spanning optreed in het lichaam als gevolg van een externe prikkel. De hond zal op deze prikkel en de ontstane spanning reageren door een bepaald patroon of een fysiologische reactie. In het coachen met honden is het in mijn ogen de kunst en de verantwoordelijkheid van de coach om het stress level van de hond zo laag mogelijk te houden.

Schrijf je in om tips en nieuws te ontvangen