Door honden leren over jezelf.

deelnemers ervaringen

“Na het volgen van de eerste module van de opleiding had mijn hond Sara een duidelijke boodschap; eerst tijd voor jezelf maken. Dus zijn we samen aan de zesdelige training ‘Zorg voor jezelf’ begonnen. Mijn thema’s waren grotendeels al duidelijk vanuit de opleiding en kwamen ook tijdens de eerste dag weer bovendrijven. Ik vond het heel prettig om het proces te doorlopen aan de hand van die 6 bijeenkomsten. Elke workshopdag werkten we vanuit een andere invalshoek waardoor je vanuit verschillende hoeken handvatten en inzichten krijgt. Bovendien neemt Tanja je voor een langere periode bij de hand waardoor je meer tijd hebt om je inzichten en handvatten te laten bezinken en toe te passen in het dagelijks leven. Een absolute aanrader voor wie meer inzicht in zichzelf wil krijgen, wil werken aan bepaalde thema’s en als bonus fijn en kwalitatief bezig is met de (relatie met) zijn/haar hond.

Ook heeft deze training mij meer voorbeelden en praktijkervaring gegeven met betrekking tot het volgen van de opleiding tot spiegelcoach. Je gaat namelijk als klant aan de slag met methodes die tijdens module 1 aan bod zijn gekomen en maakt kennis met diverse methodes en materialen. Dus ook in dat opzicht kan ik de training zorg voor jezelf van harte aanbevelen!”

“Ik kwam bij Take the Leash terecht omdat ik een cursus wilde volgen in combinatie met honden, maar zelf geen honden heb.

Terugkijkend op het traject heeft mij de intuïtie en het gedrag van de honden het meest geraakt. Zij vellen geen oordeel, hebben geen mening en voelen haarscherp aan wat er in je omgaat.

Één van Tanja’s kwaliteiten is naar mijn mening dat ze goed kan luisteren. Ze stemde de opdrachten af op waar ik behoefte aan had en tegenaan liep. Tevens gaf ze duidelijke uitleg en schroomde ook niet eigen ervaringen in te brengen.

Naast het opbouwen van een bijzondere band met één van haar honden, Gizmo, heb ik vooral geleerd dat je vaak niet in de hand hebt hoe dingen lopen, maar wel hoe je daarop reageert.

Een ieder die behoefte heeft aan meer eigen inzicht en persoonlijke groei, kan ik aanraden contact op te nemen met Tanja.”

“De coaching heb ik als zeer positief ervaren.

In het begin vroeg ik me af welke bijdrage de honden zouden hebben in het traject. Maar na de eerste bijeenkomst was dat gelijk duidelijk. Ik was verbaasd dat je meteen bij de eerste bijeenkomst al kon benoemen waar eventuele ‘problemen’ bij mij zaten. Ik heb veel aan de coaching gehad en sta een stuk positiever tegenover een heleboel dingen dan aan het begin van dit jaar.

Als feedback voor de coach heb ik enkel positieve feedback. Al bij de eerste bijeenkomst heb je gezorgd voor een vertrouwd gevoel. Je straalt veel rust uit. Ik heb het als heel fijn ervaren dat ik altijd kon en nog steeds kan bellen of mailen als er iets is wat raakt aan wat we in het traject opgepakt hebben.

De tijdsplanning van het coachtraject vond ik ook zeer plezierig. Doordat de vijf bijeenkomsten over een langere periode gepland worden en er minimaal drie weken tussen de bijeenkomsten zit, had ik ook echt de tijd om er in het dagelijks leven mee te werken.”

“Ik vond het een prettige manier van coaching.

Voor mij was het twee vliegen in een klap. Ik was bezig met mijn leerdoelen en persoonlijke bewustwording en tegelijkertijd mocht ik dit doen in de natuur en was ik lekker bezig met de honden.

Het heeft mij veel inzicht gegeven over mijn eigen houding en gedrag. Ik heb kunnen ervaren hoe ik me voel als ik me anders opstel. Met een rechte rug en een duidelijke stem.

De coach gaf mij veel vertrouwen waardoor ik mij op mijn gemak voelde. Tevens gaf zij regelmatig ook vanuit een theoretisch kader feedback. Dat heb ik als heel prettig ervaren.”

“Tanja van Doesburg raakt samen met haar honden de kern van de mens. Dit doet zij op een respectvolle, professionele en veilige manier. Tanja creëert de ruimte voor mens en dier waardoor de mens kan en mag groeien. Door Tanja krijgt die groei een enorme vlucht en verdieping.”

“Tanja is in staat door een bijzondere spiegeling mensen te bewegen. Persoonlijke motivatie bij mensen te sterken en hun energiebalans te herstellen.

Tanja werkt integer en objectief. Ze is betrouwbaar maar vooral menselijk in haar coaching.

Wij hebben goede ervaringen met de inzet van Tanje als coach en bevelen haar van harte aan bij anderen die spiegeling en beweging behoeven.”

“Ik heb genoten van het coach-traject dat ik samen met onze hond Pippa bij Tanja deed. Het gaf mij meer inzicht in waar ik goed in ben en waar ik blij van wordt. Tanja is erg inspirerend, je bepaalt zelf wat je wilt leren en doen. Daarbij zorgt ze op een speelse manier dat je een spiegel krijgt voorgehouden en dat je je doel bereikt. Een cadeautje voor je zelf. Aanrader!”

“Ik heb het coachtraject als bijzonder prettig ervaren. Ik vond het best een uitdaging omdat ik én bang ben voor honden (hiervan wilde ik graag af) én ik aan mijn persoonlijke ontwikkeling wilde werken. Tanja koos zorgvuldig haar hond die het meeste bij mij paste en dat was Gizmo.

Ik vond het heel fijn om een vertrouwensband met Gizmo op te mogen bouwen. Hierdoor ben ik een stukje hondenangst kwijt geraakt en kan ik ook met meer ‘liefde en zachtheid’ naar andere honden kijken.

Tegelijkertijd liet Gizmo mij stukjes in mijn gedrag zien. Van sommigen was ik mij niet/onvoldoende bewust en heb ik mooie nieuwe inzichten gekregen. Van andere stukjes in mijn gedrag was ik mij wel bewust en zijn wij meer de verdieping in gegaan. Tanja wist hierbij de juiste vragen te stellen. Ze bleef dicht bij haarzelf en kwam met eigen voorbeelden. Dit vond ik heel prettig. Ook stemde ze de oefeningen af op wat ik op dat moment nodig had. Dit voelde ze heel goed aan.

Ik blijf het nog steeds heel bijzonder vinden, dat ik in samenwerking met Gizmo, zoveel geleerd heb over mijn eigen gevoel en gedrag, en wat dit doet met de ander. Dat je middels deze manier van coaching zo snel tot de kern kunt komen.

En ik heb helemaal niet durven hopen dat ik aan het aan het eind van het traject kon zeggen dat ik stiekem een beetje verliefd ben geworden op Gizmo 😊!”

“Ik heb er enorm van genoten om met de honden te mogen werken. Een heel fijne rustige, niet veroordelende manier om geconfronteerd te worden met je eigen gedachten, je communicatie en gedrag.

Natuurlijk is de confrontatie pijnlijk maar dat valt in het niet bij dat wat het je geeft.
Mijn gedachten, gedrag en communicatie doen direct iets met een ander wezen, een hond of mens.
De hond geeft in zijn/haar gedrag direct terug wat ik oproep.

Hetzelfde gebeurt ook bij mensen, minder opvallend maar toch. Deze bewustwording zal me in de toekomst helpen in contact met mezelf en met de ander.

Elke hond heeft zijn/ haar eigenheid, geweldig. van elke hond leer je iets anders.
Tanja, Gizmo, FLoris, Puk en Ici Bedankt!!”

“Zowel in de intake als in de bijeenkomsten weet Tanja telkens feilloos en snel de essentie te benoemen.

Het is en blijft frappant hoe je eigen gedrag/houding van invloed is op de twee honden Ici en Luna. Het allergrootste voordeel van deze manier van coachen en trainen is dat de praktijk meteen bewijst hoe je zelf acteert op de gevraagde oefeningen met de honden.

Hondengedrag is mensengedrag, welke je zelf maakt of breekt. De parallel lijdt tot een optimale trainingssessie die niet alleen tot theoretische modellen (kaders) te herleiden is, maar bovenal praktijksituaties optimaal traint!”

“In 2011 ben ik vanwege een burn-out uitgevallen op mijn werk. Ik kwam bij Take the Leash terecht op aanraden van vrienden en vanuit mijn werkgever kreeg ik de mogelijkheid om individuele coaching te krijgen. Ik heb 10 coachingsmomenten gehad.

Tijdens het traject ben ik me bewust geworden van mijn gedrag. In de eerste sessies vond ik het spannend en wist ik niet goed hoe ik opdrachten kon geven aan de honden. Doordat Tanja mijn gedrag spiegelde werd ik me hiervan bewust en kon ik het in de volgende sessies en op den duur in het dagelijks leven veranderen.

Zo was ik bijvoorbeeld helemaal gericht op de honden en zag de omgeving niet eens. Ik stelde me ‘afhankelijk’ op van de honden en van de situatie. Gaandeweg heb ik geleerd dat ik steeds meer zelf de situatie in de hand kan houden en leiding en ruimte kan innemen.

Terwijl ik groeide in het proces ben ik ook gedeeltelijk weer aan het werk gegaan en kon ik het geleerde in de praktijk brengen. Nu ben ik weer helemaal hersteld en voel me bijna sterker dan voorheen.

Door de coaching heb ik geleerd dat iedereen een rol in het proces heeft en hoe ik hier zelf leiding in kan nemen. Ook heb ik gezien wat mijn gedrag is in  nieuwe en spannende situaties (als we bijvoorbeeld een andere grote loslopende hond tegenkwamen). Deze inzichten neem ik mee in mijn leven.

Ik ben Tanja heel dankbaar voor haar duidelijke en vertrouwelijke manier van omgaan. Met veel plezier denk ik ook terug aan de honden: Luna, Ici en Dino. Het gaf mij een geweldig goed gevoel om met ze bezig te zijn en ze iets te laten doen waarvan ik niet had verwacht dat het zou lukken.”