Door honden leren over jezelf.

Studenten ervaringen

‘”Spiegelen met honden was een mooi leertraject. 

Ik heb een hoop geleerd en veel mooie inzichten gekregen.

Wat is het mooi om te leren en te ervaren hoe honden reageren op houding, energie en gedrag.

En dit in een vertaalslag over te brengen op de coachklant, maar ook op jezelf. Honden laten je echt zijn.

Ik heb zeer mooie ervaringen opgedaan met de oefenklanten die ik heb gehad.

En wat heeft ook mijn hond een mooi leertraject ondergaan. Zij laat zo veel zien en is zo duidelijk, en geeft je zoveel mooie en duidelijke inzichten.

Van Tanja heb ik in een korte tijd een hele hoop geleerd, en ingezien. Ze geeft op een zeer prettige manier les, en geeft je ook echt zelf/vertrouwen. Ze deelt veel mooie kennis.

Ik ga a ook de vervolgmodule werken met natuur en intuïtie volgen. Daar ook al een mooi voorproefje van gehad en ik heb er nu al zin in.”

“Wat een mooie opleiding heeft Tanja neer gezet met het spiegelen met honden. Je krijgt ontzettend waardevolle inzichten in jezelf, maar ook voor je coachklant.

Tanja is zowel als professional, maar ook als persoon heel prettig. Ze kan goed luisteren en heeft echt aandacht voor je. En ze weet feilloos de spijker op zijn kop te slaan tijdens de sessies.

Een echte aanrader!!”

“De opleidingen Spiegelen met honden (module 1 &2) heb ik met heel veel plezier gevolgd bij Tanja. Ik wilde graag mijn coach ervaringen uitbreiden maar nu met de hulp van een hond. 

Het eerst zelf ervaren met de honden van Tanja en daarna met mijn eigen hond heb ik als plezierig en leerzaam ervaren. Ik heb hele mooie spiegelingen mogen ervaren die mij niet alleen als coach maar ook in het dagelijks leven verreikt hebben. Door het eerst zelf te ervaren heb ik gemerkt dat het makkelijker is om dit om te zetten naar het werken met klanten. Door dat ik zelf zo enthousiast was, en nog steeds ben, kan ik dit ook over brengen. 

Tanja heeft zo veel kennis en verhalen te delen waar je als cursist heel veel van kan leren. Tijdens de sessies weet Tanja feilloos te spiegelen wat er speelt op dat moment. Zonder oordeel gewoon wat er is. Alles mag er zijn dat is prettig. Het is een praktijkgerichte opleiding maar ook de theorie wordt hier niet vergeten. Hierdoor is je kennis erg compleet. 

De steun en begeleiding die ik heb mogen ervaren tijdens het werken met de oefenklanten vond ik zo waardevol en leerzaam. Dat maakt dat ik veel leerzame spiegelingen heb mogen geven. 

Doordat de opleiding 1 op 1 gegeven wordt leer je zo snel en veel over jezelf, het spiegelen, je hond en andere honden dat ik kan zeggen dat mijn verwachting van de opleidingen overtroffen zijn. Ook wordt er gesproken over je toekomstplannen zodat je na de laatste cursusdag genoeg handvatten hebt het geleerde in de praktijk te brengen.” 

“Het enige waar ik zeker van was, was dat ik méér wilde in coaching én meer tijd met mijn honden wilde doorbrengen. In mijn werk als schoolmaatschappelijk werker mocht ik mijn hond Crisje al meenemen, maar wat kon ik nou precies met haar op school?? Ik wist het niet, ging dus op zoek naar een manier om hierover te leren.

De website van Take The Leash sprak me aan vanwege de eerlijke tekst, de 1-op-1 begeleiding, dus maatwerk, en de mogelijkheid om direct met mijn eigen hond aan de slag te gaan. Naast kennis over het spiegelen met honden wilde ik namelijk vooral ook mijn eigen hond beter leren lezen. Bij andere opleidingen viel mij op dat het een vrij “vast” programma was met veel theorie over het coachvak. Dat sprak mij niet zo aan, omdat ik al veel kennis had daarover en vooral wilde leren hoe ik dit kon combineren met het werken met honden.

Het hele traject bleek  inderdaad veel meer dan “alleen” maar leren hoe dit spiegelen werkt, het was een cadeau voor mijzelf en mijn hond. Crisje ging elke keer met veel plezier mee, ook zij had plezier in de oefeningen, de tijd samen én de ervaring dat onze band sterker werd.

Dat ik al het geleerde meteen in de praktijk kon brengen in het werken met leerlingen heeft mij geholpen, hierdoor vielen veel dingen snel op z’n plek. Maar het heeft ook mijn leerlingen mooie inzichten gebracht, waardoor ik steeds weer zag hoe waardevol het werken met honden kan zijn!

Tijdens dit traject was er ook steeds ruimte voor mijn toekomstdromen en langzamerhand zie ik deze steeds realistischer worden.

Tanja, dank je wel voor je vertrouwen in mij en in Crisje. Wij gaan elkaar weer zien!”

“Tanja gaf de opleiding op een persoonlijke manier, afgestemd op mijn leervragen en daardoor heel effectief. De lessen hebben een prettige opbouw waardoor het helder is waar we naartoe werkten. De positieve en opbouwende feedback zorgden voor een veilige leeromgeving waar ik weer meer over mezelf helder heb gekregen. Positieve feedback en liefdevol confronterend droegen hieraan bij.

Tevens heb ik praktische tools aangereikt gekregen om de coachsessies vorm te geven. Tanja had ook oog voor het leerproces van mijn beginnende coachhond, en ook hij is gegroeid in zijn rol. Last maar not least: Haar ‘oordeelloze’ houding gaf mij de ruimte om te mogen experimenteren en ‘fouten’ te mogen maken, waardoor ik het zelfvertrouwen heb opgebouwd om nu echt te gaan staan voor mezelf als coach samen met mijn hond Beer.”

“In januari dit jaar kwam ik bij Tanja van Take the leash terecht. Het jaar daarvoor had ik de opleiding “Kindercoach met de hond als co-coach” afgerond, om daarna mijn eigen coachpraktijk te kunnen beginnen. Er ontbrak voor mij alleen nog een stuk op het gebied van het gedrag van mijn honden tijdens coachsessies en ik was op zoek naar iemand die me hierbij kon helpen. Na een goed gesprek met Tanja heb ik de workshop “spiegelen met honden” gevolgd. Het voelde zo fijn een hele ochtend één op één bezig zijn, samen met Tanja en mijn honden. Er kwamen naast het stukje gedrag een heleboel andere zaken naar boven. Niet alleen wat betreft de honden, maar ook betreft mijzelf. Voor het eerst had ik zelf een echte “coach” ervaring met mijn honden en kon ik mijn vragen kwijt die meteen beantwoord konden worden. Een hele bijzondere ervaring. De honden waren aan het einde van de workshop doodmoe en zij niet alleen. Doodmoe, maar enorm voldaan.

Naar aanleiding van deze bijzondere ervaring ben ik erover na gaan denken of ik de opleiding “Spiegelen met honden” ook wilde gaan volgen bij Take the leash. Ik heb ervoor gekozen om alleen de eerste module te volgen, omdat we tijdens de tweede module aan de slag zouden gaan met coachklanten en daar had ik al ervaring mee. 

De drie bijeenkomsten van module 1 waren net zo bijzonder als de workshop. De één op één aanpak is enorm zinvol. Ik ben mooie ervaringen, veel informatie en een heleboel tips rijker, die ik meteen toe kan gaan passen in mijn coachsessies. 

Dank je wel Tanja dat je me deze mooie ervaring hebt gegeven. Ik zal dit niet snel vergeten. Je bent een mooi persoon. We houden contact en tot ziens. Hartsikke fijn dat ik altijd bij je aan mag kloppen.”

“Ik ben bij Tanja terecht gekomen omdat ik van haar wilde leren hoe ik mijn eigen honden in kan zetten tijdens coachen van mensen. De opleiding Spiegelen met honden sloot perfect aan op de opleiding tot coach die ik al eerder had gevolgd.

Het was bijzonder prettig om met haar samen te werken. Tanja is heel toegankelijk, professioneel en ervaren. De opleidingsdagen waren soms verrassend, lachwekkend en ook emotioneel. Wat ik heel erg mooi vond is dat Tanja mijn relatief jonge honden niet veroordeelde op hun gedrag. Niks is fout en de situatie is wat het is. En daar zit nou precies de kracht  van het spiegelen met honden. Prachtig!

Ik heb enorm veel geleerd. Niet alleen het observeren van de honden maar ook enorm veel van mezelf. Door zelf te voelen wat het is kan ik ook mijn cliënten laten voelen wat spiegelen met honden doet.

Deze opleiding heeft me meer gebracht dan ik had verwacht. Een bijzonder traject met een bijzondere vrouw. Dankjewel Tanja.”

“Een supermooie ervaring, inzichten, toekomstdromen en veel plezier! Dat is wat de opleiding tot Hondenspiegelcoach me heeft gegeven.
Zo leuk, bijzonder en inspirerend om te doen! Vanwege twee voorliefdes: het werken met mijn eigen hond én mensen helpen inzicht te krijgen in dingen waar ze mee zitten of tegenaan lopen.

Ook best spannend soms, zeker toen ik met oefenklanten aan de slag ging. Maar het fijne aan de opleiding was dat het individueel werd gegeven en Tanja me van advies op maat kon voorzien. Voelde ook als heel veilig, rustig en volledige aandacht voor mijn hond en mij.

Tanja is bovendien heel scherp in het observeren en door de juiste vragen te stellen iemand de link te laten leggen met wat er op dat moment gebeurt en hoe iemand doet in het (dagelijkse) leven. Dit geeft mooie inzichten. Ze weet de vinger op bepaalde ‘pijnlijke’ plekken te leggen maar doet dit geheel zonder oordeel. Gewoon een fijn, positief en eerlijk mens. Bedankt voor de leuke én leerzame tijd!”

“Met Tanja ben ik in aanraking gekomen toen ik boventallig werd verklaard op mijn werk. Het hebben van een hondenschool heb ik jarenlang gedaan naast mijn werk op kantoor. Na een college week een verdiepingsweek en veel coach gesprekken met Tanja werd ik steeds enthousiaster. Het gevoel dit wil ik ook werd steeds sterker, maar de twijfel was nog groot. Het begeleiden van mensen en het begrijpen van mensen heeft mij altijd geïntrigeerd.

Nu drie jaar later de stap genomen om deze opleiding te volgen, het was de juiste tijd ik was er klaar voor. Ik heb het als positief ervaren. Het fijne is dat je ook zelf gespiegeld wordt in de eerste module. De opleiding is voor mij een mooie basis om het spiegelen op te pakken bij de hondenschool in mijn privé lessen.

Tanja heeft mij geleerd te kijken en de rust te nemen om te zien wat er gebeurd.

Het werken met honden is heerlijk, het werken met mensen nog mooier, deze combinatie maakt dit werk heel erg mooi.”

“Met een warm welkom van Tanja bij elke les, zakte enige aanwezige spanning, door mijn hardnekkige onzekerheid, snel weg.

Valkuilen en momenten van onzekerheid werden met steun van Tanja tijdens de lessen en daarbuiten, overzichtelijk gemaakt en doorlopen. Kwaliteiten werden belicht en omgezet in een kracht. Dit heb ik als zeer waardevol ervaren.

Door de soms ogenschijnlijk simpele oefeningen werd veel inzichtelijk en overwonnen en de bijzondere band met mijn hond/collega versterkt. Het pittige karakter van mijn hond ben ik als kracht gaan ervaren. De pit die bij mij ontbrak was zij aan het compenseren. Tot ik deze kracht weer terug vond in mijzelf.

Er is rust en vertrouwen tussen mij en mijn hond ontstaan. Nu is even oogcontact en een simpele aanwijzing soms al voldoende om mooie dingen te laten ontstaan. Een prachtige opleiding aangepast op de kwaliteiten en leerpunten van mij en mijn hond. Ik kijk uit naar de toekomst en ben dankbaar.”

“Altijd heb ik willen werken met dieren maar dat is er nooit van gekomen. Tot
nu! Met veel plezier heb ik module 1 en 2 gevolgd bij Take the Leash.

Het hele traject ervaarde ik als een bewustwordingsproces van mijn gedrag,
gevoelens en emoties.

Dankzij de fijne begeleiding van Tanja zette ik steeds
meer zelfbewuste stappen richting het zelf spiegelen met honden. Dankzij de
goede opzet van het leertraject leerde ik om andere mensen te begeleiden in
hun bewustwordingsproces. Hoe mooi is dat..”

“Ik heb het opleidingstraject met veel enthousiasme doorlopen.

Vanaf het eerste dagdeel is Tanja heel goed in staat je op je gemak te stellen en aan te sluiten bij jouw eigen proces, vragen en uitdagingen. Hierdoor is het echt een traject op maat waarmee je meer verkrijgt dan alleen het vergaren van kennis en aanleren van vaardigheden.

Tanja weet te versterken wat al aanwezig is op een zachte positieve manier.

Door het hoge ‘doe-gehalte’ van de opleiding neem je direct een rugzakje ervaring mee! Een investering met top rendement!”

“In het hele leertraject Spiegelen met honden heb ik enorm veel geleerd over mezelf.

Soms confronterend, maar ook heel bevestigend. Vooral van de honden van Tanja en mijn eigen honden. Zij waren met recht ‘spiegeltjes’ voor mij.

Ik kon voelen en ervaren hoe ik hen straks zelf kan gaan inzetten binnen onze instelling. Daarnaast was er ruim voldoende aandacht voor de achterliggende theorie die ik kan integreren met het ervaringsleren van de honden.

Tanja heeft bevestigd en gemotiveerd dat ik met mijn droom op de goede weg zit. Ze heeft er door haar coaching en ervaringsleren met de honden voor gezorgd dat mijn droom ook werkelijkheid aan het worden is.”

“Het leertraject ‘Spiegelen met honden’ bij Take the Leash heb ik ervaren als een enorme stap in mijn professionele en persoonlijke groei. Het doel dat ik behaald heb: de vaardigheden om anderen te kunnen begeleiden bij hun ontwikkeling waarbij de hond als spiegel ingezet wordt. 

Ik heb het leertraject in mijn eigen tempo doorlopen onder de prettige, zeer persoonlijke begeleiding van Tanja van Doesburg. Door Tanja’s heldere verwoordingen en haar duidelijke manier van communiceren heb ik veel geleerd. 

Vooral door te ervaren wat het inhoudt om je eigen gedrag door een hond gespiegeld te zien, heb ik mooie leermomenten beleefd. De werking van dit magische, krachtige instrument ‘de hond’ geeft me iedere keer weer een warm gevoel. 

Het leertraject heeft me zelfs meer opgeleverd dan ik van tevoren had kunnen denken op meerdere gebieden. Kortom: een prachtig en waardevol traject voor iedereen die wil leren spiegelen met honden.”

“De coaching heb ik ervaren als snel to the point, confronterend, inzichtelijk en vooral zachtaardig behulpzaam.

Het heeft me onder ander opgeleverd dat ik me bewust ben van mijn kernkwaliteiten, valkuil, uitdaging en irritaties. Dat vastzittende, beperkende gedragspatronen simpel met hondencoaching naar boven komen. 

Het inzicht dat je met een simpele opdracht met klant en hond al tot zeer bijzonder, diepliggende patronen kan komen. Bewust worden van en spelen met grenzen, wat ik kan verplaatsen naar de wereld buiten de coaching.

Inzicht dat ik met mijn goede observatiekwaliteiten hier zeer snel anderen mee kan helpen/begeleiden, en dat de hond mijn behulpzame instrument is.

Ik ben op de hoogte van de opbouw van een sessie, deze is kort en ervaringsgericht. Tevens heb ik inzicht in de soorten coaching, met mijn hond, met de hond van de eigenaar, individueel, groepsgericht. Ook de soorten honden komen aan bod, de hoeveelheid honden, karakterkenmerken, eigenschappen etc. Door bewustwording van mijn kwaliteiten en valkuilen, onderneem ik nu vaker een stap tot actie. Hierdoor gaat mijn ontwikkelingsproces in een stroomversnelling die bijna niet bij te houden is. Ik kom dus veel sneller en makkelijker en relaxter bij mijn doelen.”

Workshop 'Spiegelen met honden'

“Wat is de module ‘Werken met intuïtie en natuur’ een mooie opleiding en wat een prachtig leerproces ben ik weer ingegaan.

Door middel van natuurlijke werkvormen leer je intuïtie te gebruiken en die ook omhoog te halen bij je coachklant. 

Een paar mooie leermomenten waren hoe je de seizoenen kan gebruiken om te zien waar je op dat moment in je leven staat, hoe je je intuïtie gebruikt, dat voorwerpen/ en plekken uit en in de natuur een hoop te vertellen hebben, hoe je op een niet comfortabele plek je toch comfortabel kan voelen door kleine aanpassingen te doen, en zo nog een hoop meer.

Zoë mijn hond is bij het hele leerproces aanwezig geweest en ik ben mij nog meer gaan realiseren dat zij een zeer duidelijke  spiegel voor mij is. Ze spaart me niet 😉 

Dank je wel Tanja voor het mooie en toch ook pittige maar waardevolle leerproces.”

“Deze opleiding Spiegelen met honden sloot perfect aan bij mijn denkwijze en behoefte om 1 op 1 dit coach werk te gaan ontdekken.

De inhoud van deze opleiding is zeer waardevol geweest net als de vrijheid en ruimte die Tanja mij gaf om te onderzoeken wat kloppend is voor mij.

Met al die ervaring die Tanja heeft, wist ze me in dit proces super fijn te begeleiden.

Het heeft me niet alleen qua werk een nieuwe uitdaging opgeleverd, maar ook op het persoonlijke vlak heeft het me heel ver gebracht.

De opleiding Spiegelen met honden bij Take the Leash kan ik een ieder aanbevelen.

De honden geven ons wijze lessen door. 

De persoonlijke, individuele begeleiding van Tanja was ook veel wijsheid. 

Dit alles zo te mogen ervaren, leren en ontvangen heeft mijn leven enorm verrijkt. Ik kijk er naar uit om dit in praktijk te gaan brengen.

Het was voor mij de perfecte opleiding!”

“Wat een mooie ervaringen mocht ik meemaken tijdens de modules Spiegelen met honden bij Tanja. 

Het gaf mij verdieping voor mijzelf en in mijn werk. Daarnaast was het ook vooral enorm genieten met Onyx, mijn zwarte labrador. 

De mogelijkheden rondom het inzetten van de hond kunnen heel waardevol zijn. Tijdens de modules heb ik zelf mogen ervaren wat het werken met de hond kan betekenen en ik ging aan de slag met cliënten. 

Vervolgens ben ik voor een aantal sessies naar Tanja gegaan voor coaching, met name gericht op het opzetten van mijn eigen praktijk. 

Voor mij waren het inspirerende bijeenkomsten. De feedback van Tanja en onze gesprekken hielpen mij telkens bij het zetten van de volgende stap.” 

“De opleiding spiegelen met honden heb ik bij Tanja mogen volgen. Eigenlijk was ik al een aantal jaar op zoek naar een passende opleiding om met onze honden met volwassenen en kinderen te gaan werken. 

Toen ik getipt werd om eens te kijken op de website van Tanja wist ik binnen een dag dat ik deze opleiding wilde gaan doen. De opleiding was alles waarop ik had gehoopt. 

Allereerst heb ik ontzettend veel over mijzelf geleerd. Dingen waar ik mij niet bewust van was en waar ik nu mee aan de slag ben gegaan bijvoorbeeld. Alle opleidingsdagen zijn heel waardevol voor je zelfontwikkeling en je voorbereiding om te starten als spiegelcoach. 

De opleiding is één op één en dat is echt heel erg fijn. Tanja maakt het echt op maat en ze volgt je helemaal in je proces. Ik kon mijzelf zijn en alles aan Tanja vragen of bij haar neer leggen. 

Ik vond het wel spannend of ik het uiteindelijk zou kunnen, als spiegel coach aan het werk te gaan. Tanja nam deze twijfels weg en heeft mij echt in mijn kracht gezet, en nu zie ik het zelf ook!”

“De opleiding Spiegelen met honden sloot perfect aan bij mijn behoefte om 1-op-1 de spiegelkwaliteiten van mijn hond te ontdekken en om te leren hoe ik haar kan inzetten om toegevoegde waarde te geven aan mijn coachingstrajecten door ervaringsleren. 

Iedere opleidingsdag en oefensessie was een verrijking voor haar en voor mij!

Ik heb er vertrouwen in gekregen dat mijn hond heel zuiver spiegelt, dat ze het leuk vindt om mee te kunnen werken in mijn coachpraktijk en dat ik alles in huis heb om samen met mijn coachee datgene wat zij spiegelt te vertalen naar de thema’s die spelen in het hier en nu of naar de coachvraag. Dank je wel voor jouw wijze lessen Tanja!”

“In 2011 ben ik mijn hondenuitlaatservice begonnen. Al heel wat jaren doe ik dit werk met erg veel plezier, maar ik merkte in 2019 dat ik weer wilde gaan leren, naast mijn uitlaatservice. Een vak waarin ik nog steeds met (mijn) honden werk, maar ook meer in contact ben met mensen. 

Op internet zocht ik naar de opleiding “spiegelen met honden” omdat ik hier al veel over gelezen en gehoord had en het mijn interesse had gewekt. Dat de opleiding van Tanja 1 op 1 is, sprak mij direct aan. Na een prettige telefonische intake waar de kleine twijfels, op mijn persoonlijke vlak, werden weg genomen, besloot ik om dit opleidingstraject bij Tanja te gaan starten. Ik heb geen moment spijt gehad! Al snel voelde ik een fijne klik met Tanja. 

Dat mijn honden 5 van de 6 opleidingsdagen bij me waren vond ik zeer prettig. Tanja woont en werkt in een prachtige en rustige omgeving. In de afgelopen maanden heb ik module 1 en 2 gevolgd en met succes afgerond. Wat was ik trots toen ik het certificaat kreeg! Ik heb een zeer interessante opleiding kunnen volgen die ook nog eens erg bij me bleek te passen. Dat voelt erg goed. Ik kijk uit naar de toekomst! Kennis van honden had ik door mijn werk-en privé-leven al, maar kennis van coachen nog niet. Dat ik het spiegelen met honden nu zelf mag en kan gaan aanbieden aan mensen vind ik fantastisch! Tanja is een heel hartelijke, leuke, rustige vrouw met veel kennis die ze heel graag deelt met haar studenten. Het voelde altijd heel warm en persoonlijk.  Dat de dagen samen met Tanja in te plannen zijn op wisselende dagen, was voor mij ook een heel prettige bijkomstigheid. Voor mij de perfecte opleiding!”

“Voordat onze nieuwe pup Jim bij ons in huis was, bekeek ik welke mogelijkheden er waren om hem bij mijn werk als coach/therapeut te betrekken.
Het werd spiegelen met honden waar ik me verder op ging richten.
Bij al het aanbod bleef ik hangen op de website van Take the Leash en tijdens het bekijken van het andere aanbod bleef ik maar terugkomen op de site van Tanja. 

Wat me aansprak is dat zij een individueel traject aanbood en dat bij elke sessie (behalve de eerste) mijn eigen hond(en) aanwezig konden zijn. 

Na een telefoongesprek waar ik een goede klik voelde, kon ik al snel beginnen met de opleiding.

Het is een eindje rijden en dan krijg je ook wat 😉 Een trainingslocatie in een heerlijk groene omgeving, een magische sfeer met voldoende rust en ruimte. Ik voelde me erg welkom door zowel Tanja als 2 van haar lieve honden.

Ik was nieuwsgierig naar de opleiding. Want ondanks dat ik 15 jaar een coach/therapiepraktijk heb en ook aardig wat wist van hondengedrag wist ik niet hoe ik het op een goede manier zou kunnen aanpakken om mijn hond in te zetten bij de coaching. 

En dat was juist waarom ik voor Take the Leash had gekozen, Tanja sloot met haar opleiding direct aan bij mijn behoeften -en die van mijn hond – waardoor elke opleidingsdag heel waardevol is geweest. Sowieso was het ook heerlijk om zelf weer eens coachee te zijn en heeft ze mij geleerd hoe ik het welzijn van Jim (nog jong en best wat angstig) boven alles in het oog hou.
Ze gaf heel specifieke aanwijzingen voor mij en Jim en we hebben Jim samen zien groeien door als spiegelcoach te werken. 

Kortom: maatwerk ten top !

Zo was het heel bijzonder om zelf door 2 van Tanja’s honden te worden gespiegeld. Bizar wat er door haar honden en Tanja als feedback werd gegeven door 1 simpele oefening. Daarna volgde er nog een paar oefeningen en ik was verbaasd over de hoeveelheid informatie die naar voren kwam. 

Natuurlijk wilde ik door met de 2e module; werken met oefenklanten. Ook tijdens deze sessies hebben mijn coachees en ik weer ervaren hoe krachtig spiegelcoaching is. Met een paar oefeningen wordt er zoveel zichtbaar en voelbaar, waar ik met andere technieken veel langer bezig zou zijn geweest. En net zo belangrijk ; het doet Jim ook echt goed. 

Met een dubbel gevoel reed ik de laatste dag van de opleiding van het terrein: voldaan en trots en ook wel jammer dat ik de trainingsuren met Tanja ga missen want die gingen vaak gepaard met een lach en ook soms een traan. En niet te vergeten haar met zorg en liefde bereidde lunches uit eigen tuin.” 

“Tijdens de opleiding Spiegelen met honden heb ik zo veel meer geleerd dan alleen basiskennis over coachen.
Tanja is vrijgevig in het delen van haar kennis en heeft de juiste zachtheid en terughoudendheid om je te laten nadenken.
Het werken met mijn honden heeft me een nieuwe kijk gegeven op wat ze te bieden hebben in mijn leven.
Juist door te zijn wie ze zijn, geven ze wijze lessen door.
ik heb de opleiding ervaren als heel waardevol.”

“Toen wij ruim twee jaar geleden een hond kochten, had ik het idee om hem te gaan inzetten in mijn coachpraktijk. Het leek me heel waardevol om, naast de gesprekken die ik voer en de methodes die ik gebruik, ook gebruik te kunnen maken van de intuïtie van een hond.

Naast het volgen van meerdere gehoorzaamheidscursussen heb ik hem, van pup af aan, bij gesprekken aanwezig laten zijn. Hem laten wennen aan de setting en de emoties van mensen in mijn praktijk, zonder dat hij iets hoefde te doen.

De volgende stap was om meer handen en voeten te geven aan de manier van inzetten. Hoe doe ik dit? Wat kan ik hem laten doen? Hoe ‘lees’ ik de hond? Hoe ga ik om met reacties van mijn coachees? En hoe zal hij zich gedragen in een ‘officiëlere’ rol, hij is namelijk altijd heel enthousiast? Vervolgens ben ik gaan zoeken naar opleidingen om een hond in te zetten bij de coaching.

Wat mij aansprak in de aanpak van Tanja, was in eerste instantie haar individuele opleiding. Je bent geen onderdeel van een groep, maar kunt heel gericht werken aan jouw ontwikkeling en die van je hond.

Verder krijg je heel praktische handvatten waar je direct mee aan de slag kan in je praktijk. Je ondergaat eerst zelf de coaching met een hond zodat je weet wat het los kan maken en vervolgens stap je zelf in de rol van coach. Je leert écht observeren en benoemen wat je ziet gebeuren.

Maar wat voor mij echt de doorslag gaf om voor deze opleiding te kiezen, was de persoon Tanja. Zo’n warm, liefdevol persoon waar je je direct bij op je gemak voelt. Confronterende momenten, waarbij je zelf een spiegel krijgt voorgehouden, begeleidt zij heel respectvol. Super fijn mens om mee te werken en van te leren!”

“Na lang twijfelen had ik me aangemeld bij Tanja om de eerste twee modules van de opleiding Spiegelen met Honden te gaan doen. Achteraf bleek die twijfel nergens voor nodig te zijn geweest.

De individuele en persoonlijke aanpak tijdens de opleiding vond ik erg prettig. Tanja neemt je mee in de kennis die zij de afgelopen jaren heeft opgedaan op een hele respectvolle en positieve manier manier, waarbij je het ook zelf gaat ervaren. En vanuit die invalshoek is iedereen in staat om te groeien. Op zowel persoonlijk vlak dan wel professioneel vlak. En dit dan ook nog eens samen met je eigen hond!

Ik zou iedereen die interesse heeft om met honden te gaan coachen absoluut deze opleiding aanraden.”

” Het afgelopen half jaar heb ik bij Tanja de opleiding ‘spiegelen met honden’ gevolgd.

Ik had vooraf nooit durven denken dat ik zo snel zou leren hoe het coachen met honden werkt, maar dat is absoluut het geval.

Tanja geeft je een basis mee die ruim voldoende is om zelf aan de slag te gaan, maar die ook genoeg ruimte laat voor eigen inbreng en ideeën. Je hebt na afronding van de opleiding de tools op zak om voort te kunnen borduren op wat Tanja je aanreikt:
– Het zelf ervaren welke impact een coaching heeft of kan hebben.
– De grondbeginselen van het spiegelen met honden.

Maar vooral:
– Het zelfvertrouwen dat je de opleiding met succes kan afronden, en de durf om zelf aan de slag te gaan met coachen.

Al met al een hele waardevolle ervaring, die me niet alleen qua werk een nieuwe uitdaging biedt, maar ook op persoonlijk vlak veel heeft opgeleverd. “

“Ik leid een hondenleven, met onze roedel en andere hondenliefhebbers. De een wil iets leren, de ander wil iets leuks doen.En ik heb een leuke, uitdagende baan.

Vanuit mijn werk als manager heb ik destijds de workshop ‘Spiegelen met honden’ gevolgd. Nadat ik zeer onder de indruk was van het effect van deze dag en de feedback van de honden op mijn eigen handelen, dacht ik; Hoeveel mensen zouden hier niet baat bij hebben? Aan de slag met honden, leren van en met honden, en stap voor stap verder komen. Daar wil ik meer mee. 

Na een kennismakingsgesprek met Tanja, heb ik met enthousiasme en hoge motivatie de opleiding bij Tanja gevolgd. 

Door zelf te ervaren, vragen te stellen en te oefenen heb ik mij vaardigheden eigen gemaakt waarmee ik nu goed uit de voeten kan bij het coachen met inzet van honden. 

Het is magisch om aan de andere kant te kunnen staan als coach en mensen met een vraag te kunnen begeleiden samen met een van mijn honden. 

Niet door iemand te helpen; maar door vragen te stellen, met de honden aan de slag te gaan en hen zelf te laten vertellen. Op die manier komen kwaliteiten naar boven die mensen vergeten waren, zien zij nieuwe kansen of start een denkproces om verder te komen, een proces dat eerst stagneerde. 

Mooi om van mensen terug te horen dat zij er mee verder komen, een stap gemaakt hebben. 

Ik ben in de rol van coach gekropen en merkte dat deze mij op het lijf geschreven is. 

Tanja, dank je wel voor jouw vertrouwen, jouw ‘ precies goede vragen’, het laten ervaren van kwaliteiten en valkuilen en de open, integere begeleiding van mijn leerproces.

Het heeft mij sterker, vaardiger gemaakt als mens, als coach en als manager. Eindelijk de link waar ik lang naar zocht; tussen mijn hondenervaring, de onderwijswereld en de wereld van een kind in de groei.”

“Onzeker over wat ik kon verwachten ging ik via opgekregen oefeningen met Gizmo (hond van Take the Leash) en later met mijn eigen hond aan het werk. Tijdens de oefeningen ging ik door een scala van gevoelens heen. Er ontstond meer begrip en bewustzijn door “de spiegel” die Tanja mij regelmatig voorhield door haar open vragen en terugkoppelingen.

Ik kwam uiteindelijk bij mijn kern uit, ervoer mijn kwaliteiten, kwetsbaarheden en aandachtspunten. “Het is er en mag er zijn, ik ben er en mag er zijn”. Dat gevoel geeft Tanja je tijdens deze reis. Nu ga ik onderzoeken hoe ik het geleerde vorm ga geven in de praktijk. Ik treed de toekomst “vrij en open” tegemoet met mijn maatje Joona, een sheltie, want dit traject zijn we samen aangegaan. Tijdens de opleiding werd ik liefdevol en met respect begeleid door Tanja. Dit traject is een waardevol cadeau “aan en voor” jezelf.”

“Tanja heeft een opleiding opgezet die mij allereerst heeft geholpen mijzelf tot een hoger niveau te tillen, maar daarnaast de vaardigheden van mij als trainer/coach te verbeteren. 

De inhoud van de training is voor mij zeer waardevol geweest.

Tanja als persoon is voor mij een van de meest integere mensen die ik ken, weet snel tot de kern te komen.”

“Na het volgen van de workshop ‘Spiegelen met honden’ ben ik verder gegaan met de opleiding Spiegelen met honden bij Tanja. Dit om het coachen met honden in te kunnen gaan zetten bij mijn coachtrajecten die ik als coach voer. 

Tijdens de opleiding heb ik een uitstekende begeleiding van Tanja gehad.

Zowel mijn eigen persoonlijke groei, de kennis van honden en de inzet van honden in mijn coachwerk zijn allemaal ruimschoots aan bod geweest. Ik heb dan ook een mooie groei door kunnen maken als coach.

Tijdens de opleiding was er ruim voldoende de ruimte om mezelf te kunnen en mogen zijn. Ik heb de basis van het coachen met honden van Tanja geleerd, maar al tijdens de opleiding was er ook de ruimte om mijn eigen visie hierop mee te nemen en toe te passen. Dit heb ik toe kunnen passen in de twee opdrachten, het individueel coachen van een klant en het organiseren van een workshop voor 3 personen. 

Een prachtige opleiding voor coaches die graag gebruik willen gaan maken van honden in het coachwerk. En een opleiding onder leiding van Tanja, die erg enthousiast, gedreven en mensgericht begeleid.”