Door honden leren over jezelf.

Studenten Ervaringen

“Een supermooie ervaring, inzichten, toekomstdromen en veel plezier! Dat is wat de opleiding tot Hondenspiegelcoach me heeft gegeven.
Zo leuk, bijzonder en inspirerend om te doen! Vanwege twee voorliefdes: het werken met mijn eigen hond én mensen helpen inzicht te krijgen in dingen waar ze mee zitten of tegenaan lopen.

Ook best spannend soms, zeker toen ik met oefenklanten aan de slag ging. Maar het fijne aan de opleiding was dat het individueel werd gegeven en Tanja me van advies op maat kon voorzien. Voelde ook als heel veilig, rustig en volledige aandacht voor mijn hond en mij.

Tanja is bovendien heel scherp in het observeren en door de juiste vragen te stellen iemand de link te laten leggen met wat er op dat moment gebeurt en hoe iemand doet in het (dagelijkse) leven. Dit geeft mooie inzichten. Ze weet de vinger op bepaalde ‘pijnlijke’ plekken te leggen maar doet dit geheel zonder oordeel. Gewoon een fijn, positief en eerlijk mens. Bedankt voor de leuke én leerzame tijd!”

“Met Tanja ben ik in aanraking gekomen toen ik boventallig werd verklaard op mijn werk. Het hebben van een hondenschool heb ik jarenlang gedaan naast mijn werk op kantoor. Na een college week een verdiepingsweek en veel coach gesprekken met Tanja werd ik steeds enthousiaster. Het gevoel dit wil ik ook werd steeds sterker, maar de twijfel was nog groot. Het begeleiden van mensen en het begrijpen van mensen heeft mij altijd geïntrigeerd.

Nu drie jaar later de stap genomen om deze opleiding te volgen, het was de juiste tijd ik was er klaar voor. Ik heb het als positief ervaren. Het fijne is dat je ook zelf gespiegeld wordt in de eerste module. De opleiding is voor mij een mooie basis om het spiegelen op te pakken bij de hondenschool in mijn privé lessen.

Tanja heeft mij geleerd te kijken en de rust te nemen om te zien wat er gebeurd.

Het werken met honden is heerlijk, het werken met mensen nog mooier, deze combinatie maakt dit werk heel erg mooi.”

“Met een warm welkom van Tanja bij elke les, zakte enige aanwezige spanning, door mijn hardnekkige onzekerheid, snel weg.

Valkuilen en momenten van onzekerheid werden met steun van Tanja tijdens de lessen en daarbuiten, overzichtelijk gemaakt en doorlopen. Kwaliteiten werden belicht en omgezet in een kracht. Dit heb ik als zeer waardevol ervaren.

Door de soms ogenschijnlijk simpele oefeningen werd veel inzichtelijk en overwonnen en de bijzondere band met mijn hond/collega versterkt. Het pittige karakter van mijn hond ben ik als kracht gaan ervaren. De pit die bij mij ontbrak was zij aan het compenseren. Tot ik deze kracht weer terug vond in mijzelf.

Er is rust en vertrouwen tussen mij en mijn hond ontstaan. Nu is even oogcontact en een simpele aanwijzing soms al voldoende om mooie dingen te laten ontstaan. Een prachtige opleiding aangepast op de kwaliteiten en leerpunten van mij en mijn hond. Ik kijk uit naar de toekomst en ben dankbaar.”

“Altijd heb ik willen werken met dieren maar dat is er nooit van gekomen. Tot
nu! Met veel plezier heb ik module 1 en 2 gevolgd bij Take the Leash.

Het hele traject ervaarde ik als een bewustwordingsproces van mijn gedrag,
gevoelens en emoties.

Dankzij de fijne begeleiding van Tanja zette ik steeds
meer zelfbewuste stappen richting het zelf spiegelen met honden. Dankzij de
goede opzet van het leertraject leerde ik om andere mensen te begeleiden in
hun bewustwordingsproces. Hoe mooi is dat..”

“Ik heb het opleidingstraject met veel enthousiasme doorlopen.

Vanaf het eerste dagdeel is Tanja heel goed in staat je op je gemak te stellen en aan te sluiten bij jouw eigen proces, vragen en uitdagingen. Hierdoor is het echt een traject op maat waarmee je meer verkrijgt dan alleen het vergaren van kennis en aanleren van vaardigheden.

Tanja weet te versterken wat al aanwezig is op een zachte positieve manier.

Door het hoge ‘doe-gehalte’ van de opleiding neem je direct een rugzakje ervaring mee! Een investering met top rendement!”

“In het hele leertraject Spiegelen met honden heb ik enorm veel geleerd over mezelf.

Soms confronterend, maar ook heel bevestigend. Vooral van de honden van Tanja en mijn eigen honden. Zij waren met recht ‘spiegeltjes’ voor mij.

Ik kon voelen en ervaren hoe ik hen straks zelf kan gaan inzetten binnen onze instelling. Daarnaast was er ruim voldoende aandacht voor de achterliggende theorie die ik kan integreren met het ervaringsleren van de honden.

Tanja heeft bevestigd en gemotiveerd dat ik met mijn droom op de goede weg zit. Ze heeft er door haar coaching en ervaringsleren met de honden voor gezorgd dat mijn droom ook werkelijkheid aan het worden is.”

“Het leertraject ‘Spiegelen met honden’ bij Take the Leash heb ik ervaren als een enorme stap in mijn professionele en persoonlijke groei. Het doel dat ik behaald heb: de vaardigheden om anderen te kunnen begeleiden bij hun ontwikkeling waarbij de hond als spiegel ingezet wordt. 

Ik heb het leertraject in mijn eigen tempo doorlopen onder de prettige, zeer persoonlijke begeleiding van Tanja van Doesburg. Door Tanja’s heldere verwoordingen en haar duidelijke manier van communiceren heb ik veel geleerd. 

Vooral door te ervaren wat het inhoudt om je eigen gedrag door een hond gespiegeld te zien, heb ik mooie leermomenten beleefd. De werking van dit magische, krachtige instrument ‘de hond’ geeft me iedere keer weer een warm gevoel. 

Het leertraject heeft me zelfs meer opgeleverd dan ik van tevoren had kunnen denken op meerdere gebieden. Kortom: een prachtig en waardevol traject voor iedereen die wil leren spiegelen met honden.”

“De coaching heb ik ervaren als snel to the point, confronterend, inzichtelijk en vooral zachtaardig behulpzaam.

Het heeft me onder ander opgeleverd dat ik me bewust ben van mijn kernkwaliteiten, valkuil, uitdaging en irritaties. Dat vastzittende, beperkende gedragspatronen simpel met hondencoaching naar boven komen. 

Het inzicht dat je met een simpele opdracht met klant en hond al tot zeer bijzonder, diepliggende patronen kan komen. Bewust worden van en spelen met grenzen, wat ik kan verplaatsen naar de wereld buiten de coaching.

Inzicht dat ik met mijn goede observatiekwaliteiten hier zeer snel anderen mee kan helpen/begeleiden, en dat de hond mijn behulpzame instrument is.

Ik ben op de hoogte van de opbouw van een sessie, deze is kort en ervaringsgericht. Tevens heb ik inzicht in de soorten coaching, met mijn hond, met de hond van de eigenaar, individueel, groepsgericht. Ook de soorten honden komen aan bod, de hoeveelheid honden, karakterkenmerken, eigenschappen etc. Door bewustwording van mijn kwaliteiten en valkuilen, onderneem ik nu vaker een stap tot actie. Hierdoor gaat mijn ontwikkelingsproces in een stroomversnelling die bijna niet bij te houden is. Ik kom dus veel sneller en makkelijker en relaxter bij mijn doelen.”

“Tijdens de opleiding Spiegelen met honden heb ik zo veel meer geleerd dan alleen basiskennis over coachen.
Tanja is vrijgevig in het delen van haar kennis en heeft de juiste zachtheid en terughoudendheid om je te laten nadenken.
Het werken met mijn honden heeft me een nieuwe kijk gegeven op wat ze te bieden hebben in mijn leven.
Juist door te zijn wie ze zijn, geven ze wijze lessen door.
ik heb de opleiding ervaren als heel waardevol.”

“Toen wij ruim twee jaar geleden een hond kochten, had ik het idee om hem te gaan inzetten in mijn coachpraktijk. Het leek me heel waardevol om, naast de gesprekken die ik voer en de methodes die ik gebruik, ook gebruik te kunnen maken van de intuïtie van een hond.

Naast het volgen van meerdere gehoorzaamheidscursussen heb ik hem, van pup af aan, bij gesprekken aanwezig laten zijn. Hem laten wennen aan de setting en de emoties van mensen in mijn praktijk, zonder dat hij iets hoefde te doen.

De volgende stap was om meer handen en voeten te geven aan de manier van inzetten. Hoe doe ik dit? Wat kan ik hem laten doen? Hoe ‘lees’ ik de hond? Hoe ga ik om met reacties van mijn coachees? En hoe zal hij zich gedragen in een ‘officiëlere’ rol, hij is namelijk altijd heel enthousiast? Vervolgens ben ik gaan zoeken naar opleidingen om een hond in te zetten bij de coaching.

Wat mij aansprak in de aanpak van Tanja, was in eerste instantie haar individuele opleiding. Je bent geen onderdeel van een groep, maar kunt heel gericht werken aan jouw ontwikkeling en die van je hond.

Verder krijg je heel praktische handvatten waar je direct mee aan de slag kan in je praktijk. Je ondergaat eerst zelf de coaching met een hond zodat je weet wat het los kan maken en vervolgens stap je zelf in de rol van coach. Je leert écht observeren en benoemen wat je ziet gebeuren.

Maar wat voor mij echt de doorslag gaf om voor deze opleiding te kiezen, was de persoon Tanja. Zo’n warm, liefdevol persoon waar je je direct bij op je gemak voelt. Confronterende momenten, waarbij je zelf een spiegel krijgt voorgehouden, begeleidt zij heel respectvol. Super fijn mens om mee te werken en van te leren!”

“Na lang twijfelen had ik me aangemeld bij Tanja om de eerste twee modules van de opleiding Spiegelen met Honden te gaan doen. Achteraf bleek die twijfel nergens voor nodig te zijn geweest.

De individuele en persoonlijke aanpak tijdens de opleiding vond ik erg prettig. Tanja neemt je mee in de kennis die zij de afgelopen jaren heeft opgedaan op een hele respectvolle en positieve manier manier, waarbij je het ook zelf gaat ervaren. En vanuit die invalshoek is iedereen in staat om te groeien. Op zowel persoonlijk vlak dan wel professioneel vlak. En dit dan ook nog eens samen met je eigen hond!

Ik zou iedereen die interesse heeft om met honden te gaan coachen absoluut deze opleiding aanraden.”

” Het afgelopen half jaar heb ik bij Tanja de opleiding ‘spiegelen met honden’ gevolgd.

Ik had vooraf nooit durven denken dat ik zo snel zou leren hoe het coachen met honden werkt, maar dat is absoluut het geval.

Tanja geeft je een basis mee die ruim voldoende is om zelf aan de slag te gaan, maar die ook genoeg ruimte laat voor eigen inbreng en ideeën. Je hebt na afronding van de opleiding de tools op zak om voort te kunnen borduren op wat Tanja je aanreikt:
– Het zelf ervaren welke impact een coaching heeft of kan hebben.
– De grondbeginselen van het spiegelen met honden.

Maar vooral:
– Het zelfvertrouwen dat je de opleiding met succes kan afronden, en de durf om zelf aan de slag te gaan met coachen.

Al met al een hele waardevolle ervaring, die me niet alleen qua werk een nieuwe uitdaging biedt, maar ook op persoonlijk vlak veel heeft opgeleverd. “

“Ik leid een hondenleven, met onze roedel en andere hondenliefhebbers. De een wil iets leren, de ander wil iets leuks doen.En ik heb een leuke, uitdagende baan.

Vanuit mijn werk als manager heb ik destijds de workshop ‘Spiegelen met honden’ gevolgd. Nadat ik zeer onder de indruk was van het effect van deze dag en de feedback van de honden op mijn eigen handelen, dacht ik; Hoeveel mensen zouden hier niet baat bij hebben? Aan de slag met honden, leren van en met honden, en stap voor stap verder komen. Daar wil ik meer mee. 

Na een kennismakingsgesprek met Tanja, heb ik met enthousiasme en hoge motivatie de opleiding bij Tanja gevolgd. 

Door zelf te ervaren, vragen te stellen en te oefenen heb ik mij vaardigheden eigen gemaakt waarmee ik nu goed uit de voeten kan bij het coachen met inzet van honden. 

Het is magisch om aan de andere kant te kunnen staan als coach en mensen met een vraag te kunnen begeleiden samen met een van mijn honden. 

Niet door iemand te helpen; maar door vragen te stellen, met de honden aan de slag te gaan en hen zelf te laten vertellen. Op die manier komen kwaliteiten naar boven die mensen vergeten waren, zien zij nieuwe kansen of start een denkproces om verder te komen, een proces dat eerst stagneerde. 

Mooi om van mensen terug te horen dat zij er mee verder komen, een stap gemaakt hebben. 

Ik ben in de rol van coach gekropen en merkte dat deze mij op het lijf geschreven is. 

Tanja, dank je wel voor jouw vertrouwen, jouw ‘ precies goede vragen’, het laten ervaren van kwaliteiten en valkuilen en de open, integere begeleiding van mijn leerproces.

Het heeft mij sterker, vaardiger gemaakt als mens, als coach en als manager. Eindelijk de link waar ik lang naar zocht; tussen mijn hondenervaring, de onderwijswereld en de wereld van een kind in de groei.”

“Toen ik boventallig werd verklaard op mijn werk, met het vooruitzicht binnen afzienbare tijd werkloos te zijn, ben ik met mijzelf aan de slag gegaan. Wie ben ik, wat kan ik, wat maakt mij blij, wat wil ik. De conclusie was; mijn kennis,vaardigheden en mijn passie te gaan bundelen. Ik wilde een opleiding volgen, ik wilde Spiegelcoach zijn en mijn eigen coachpraktijk neer gaan zetten. 

Na e.e.a. te hebben uitgezocht en de nodige gesprekken met opleiders te hebben gehad nam ik een beslissing. Ik heb bewust gekozen om de opleiding Spiegelen met Honden en Persoonlijke Coaching bij Tanja te volgen. Zij biedt een individueel traject aan. Ik vond dat ik dat wel verdiend had en nodig zou hebben om op alle fronten goed tot mijn recht te komen. Ook het samen met mijn honden het hele proces doorlopen, groeien en ervaringen opdoen sprak mij enorm aan. Zo gezegd, zo gedaan. De aanvraag voor een scholingsvoucher snel ingediend en het UWV keurde het goed.

Wat was ik blij, dolgelukkig, eindelijk kon ik gaan doen waar ik ik blij van word samen met mijn honden. Fijn, in samenspraak met Tanja, 2 modules achter elkaar ingepland. 

Tanja is een ster in begeleiden,verwoorden van en samenvatten, zij komt snel tot de kern en er zijn geen losse eindjes. Haar uitleg bij de verschillende onderdelen tijdens de opleiding en de aangereikte coachtools zijn zo helder als water. Ook het zelf gespiegeld worden door de honden van Tanja en later door mijn eigen honden, het dus zelf ondergaan van dit proces is erg leerzaam.

Ik kon ervaren wat toekomstige coachee’s zouden kunnen gaan beleven, voelen en ervaren. 

De leermomenten waren soms emotioneel en confronterend en hebben mij heel veel inzichten gegeven op gebied van coachen en in mijzelf. Ik kon ten alle tijden compleet mezelf zijn. Zo fijn om samen met mijn honden en Tanja in de natuur aan het werk te zijn. Ik heb enorme stappen gezet in mijn professionele en persoonlijke groei en Tanja heeft mij geholpen professionaliteit naar een hoger level te tillen. Ik kreeg weer lef en moed om ervoor te gaan. 

Door deze opleiding en Tanja’s begeleiding kan ik mijn droom waar maken, samen met mijn honden mijn eigen coachpraktijk neerzetten. Ik heb geen moment spijt gehad van mijn beslissing om de opleiding bij Tanja te gaan doen. Wat een bijzonder mooi vak en wat word ik elke keer weer blij en warm van binnen als ik een fijne sessie met een coachee gedaan heb. Het heeft mij zoveel opgeleverd, dat gun ik iedereen.”

“Tanja heeft een opleiding opgezet die mij allereerst heeft geholpen mijzelf tot een hoger niveau te tillen, maar daarnaast de vaardigheden van mij als trainer/coach te verbeteren. 

De inhoud van de training is voor mij zeer waardevol geweest.

Tanja als persoon is voor mij een van de meest integere mensen die ik ken, weet snel tot de kern te komen.”

“Na het volgen van de workshop ‘Spiegelen met honden’ ben ik verder gegaan met de opleiding Spiegelen met honden bij Tanja. Dit om het coachen met honden in te kunnen gaan zetten bij mijn coachtrajecten die ik als coach voer. 

Tijdens de opleiding heb ik een uitstekende begeleiding van Tanja gehad.

Zowel mijn eigen persoonlijke groei, de kennis van honden en de inzet van honden in mijn coachwerk zijn allemaal ruimschoots aan bod geweest. Ik heb dan ook een mooie groei door kunnen maken als coach.

Tijdens de opleiding was er ruim voldoende de ruimte om mezelf te kunnen en mogen zijn. Ik heb de basis van het coachen met honden van Tanja geleerd, maar al tijdens de opleiding was er ook de ruimte om mijn eigen visie hierop mee te nemen en toe te passen. Dit heb ik toe kunnen passen in de twee opdrachten, het individueel coachen van een klant en het organiseren van een workshop voor 3 personen. 

Een prachtige opleiding voor coaches die graag gebruik willen gaan maken van honden in het coachwerk. En een opleiding onder leiding van Tanja, die erg enthousiast, gedreven en mensgericht begeleid.”