Door honden leren over jezelf.

Tanja van Doesburg

Tanja van Doesburg

 

In 2003 kreeg ik mijn eerste hond, Luna. Aangezien wij van toeten nog blazen wisten, zijn wij puppycursus gaan doen. In korte tijd was ik steeds vaker op de hondenvereniging te vinden. Fascinerend vond ik het om te kijken naar de interactie die mensen met hun honden hadden.

 

Hond had soms last van mensengedrag

Bij menig hondenbezitter werd in mijn ogen van tijd tot tijd een mensstuk geraakt waar de hond niets mee kon. De hond werd hier de dupe van. Vreselijk oneerlijk vond ik het. Ik kon echter ook zien dat ik mijn eigen hond soms tekort deed door mijn eigen angsten, onzekerheden, irritaties etc.

Op het gebied van werk lag mijn interesse bij gedragspatronen en leerprocessen van mensen. Ik was van plan een coachopleiding te gaan volgen. Ik begon mezelf de vraag te stellen hoe honden mensen konden begeleiden bij het proces van persoonlijke ontwikkeling.

In 2005 de eerste pilot training

Na een jaar van onderzoeken wat er op het gebied van interactie tussen mens en hond bekend was en het spreken van allerlei mensen, kwam ik tot de conclusie dat ik het wiel zelf moest gaan uitvinden. Ik schreef in 2005 mijn eerste pilot training en ging aan de slag met een kleine groep mensen. De praktijk was dat het nog wat tijd nodig had voordat ik goed in staat was het werken met honden en de kennis van mensengedrag en psychologie goed te integreren met elkaar. Inmiddels zijn we jaren verder en naast het coachen met honden leid ik sinds 2011 mensen op die met de hond als Co-coach willen werken. 

Curriculum Vitae

 

Opleiding

HBO Human Resource Management

Counseling & Coaching (Academie Counseling & Coaching)

Bedrijfscoaching en Groepscoaching (Academie Counseling & Coaching)

Ethologie van de hond (Cursuscentrum Barneveld)

Kynologisch Instructeur 1 (Cursuscentrum Barneveld)

Begeleiding Probleemgedrag Hond (Cursuscentrum Barneveld)

EHBO voor honden

Cursus NLP

Opleiding Natuur Coaching (Smaragd Coaching)

Opleiding Instructeur Zoekwerk (Passie voor honden)

Opleiding De magie van systemisch werken (Intuïtief ondernemen)

 

Werkervaring

Uitzendconsulent

Personeelsfuncionaris

Re-integratiecoach

Coach en trainer

Coach en trainer met de hond als instrument

Hondencoach

Medewerker uitlaatservice

Hondengedragstherapeut

Workshopleider

Opleider