Door honden leren over jezelf.

Tanja van Doesburg

Tanja van Doesburg

 

Als kind was ik vaak buiten in de weilanden, op boerderijen, in bomen en in sloten te vinden. Ik was een beetje een dromer. Kon uren kijken naar dieren en wat ze deden. In sloten turen en roeren om te zien wat daar was. Geduld oefenen tot het water weer tot rust was gekomen en ik er weer in kon kijken. 

 

 

Als ik iets niet mocht als kind of me gekwetst voelde door anderen, legde ik me daar makkelijk bij neer. Ik kon me goed terugtrekken op mijn kamer in mijn eigen wereld. Dat wilde niet zeggen dat ik het ermee eens was of dat het niet pijnlijk voelde. Ik dacht echter altijd ‘mijn tijd komt nog wel’. En mijn tijd kwam. En toen die kwam, pakte ik hem. 

 

Het begon met mijn achtergrond in het werken met mensen. Als uitzendconsulent, personeelsfunctionaris en reïntegratiecoach had ik veel aandacht voor mensen en de manier waarop een ieder zijn wereld beleeft. De vragen: ‘Waarom doet iemand wat hij doet?’ en ‘Hoe beleeft de ander zijn wereld?’. Zijn voor mij vragen die vaak heel snel in mijn denken naar boven komen. Een logische stap in mijn werkende leven was dan ook me verder te verdiepen in mensengedrag en hoe je bewust met jezelf kunt omgaan in dit leven. 

Pionier, expert en professional

 En toen kwam Luna. De eerste hond. Een vondeling uit Kroatië met een rugzakje. Ik ging met haar naar de hondenvereniging en er ging een wereld voor mij open. Ik begon mezelf de vraag te stellen hoe honden mensen kunnen begeleiden bij het proces van persoonlijke ontwikkeling. In mijn leven met Luna ontdekte ik zelf ook volop hoe mijn hond mij raakte in de thema’s en pijnpunten die ik als mens bij me droeg. 

Na een jaar van onderzoeken wat er bekend was op het gebied van de interactie tussen mens en hond, kwam ik tot de conclusie dat ik het wiel zelf moest gaan uitvinden. Ik schreef in 2005 mijn eerste pilot training en ging aan de slag met een kleine groep mensen. De intentie was dat de honden gedrag zichtbaar zouden maken en dat mensen dit gebruikte als vertrekpunt bij hun proces van persoonlijke ontwikkeling in het dagelijks leven of in hun werk.

Inmiddels zijn we bijna 20 jaar verder. Als een van de pioniers in Nederland op het gebied van Spiegelen en Coachen met honden kun je mij nu een expert noemen op dit vakgebied. Als professional op het vlak van counselen en coachen, combineer ik het werken met de honden met allerlei andere vormen van persoonlijke begeleiding zoals NLP, systemisch werk, wandelcoaching en natuurcoaching. De manier van werken is echter altijd afhankelijk van wat de situatie en jij nodig hebben om een stap te kunnen zetten. 

 

Contact opnemen

Neem gerust contact met mij op

WORKSHOPS

Voor mensen die individueel willen ervaren wat je van honden kunt leren over jezelf.

COACHING

Voor mensen die zich persoonlijk willen ontwikkelen en zichzelf beter willen leren kennen. 

OPLEIDINGEN

Voor coaches die individueel willen leren de hond in te zetten in de eigen coaching.

KAARTEN & KO

Ga naar de website van Kaarten & Ko voor coachkaarten, werkboeken en materialen.

COACHING

Voor mensen die een persoonlijk vraagstuk willen onderzoeken, een doel willen behalen, persoonlijk leiderschap willen vergroten, de communicatie willen verbeteren of anders willen omgaan met stress.

COACHKAARTEN

De set bestaat uit 45 verschillende kaarten die in coaching een absolute toegevoegde waarde hebben. De set is gemaakt voor coaches die met honden werken, maar is uiteraard ook daarbuiten te gebruiken.

OPLEIDINGEN

Voor coaches die individueel willen leren de hond in te zetten in de eigen coaching.

WORKSHOPS

Voor mensen die individueel willen ervaren wat je van honden over jezelf kunt leren.