Door honden leren over jezelf.

OVER ONS

Bij Take the Leash coach ik, Tanja van Doesburg, mensen die het heft in eigen hand willen nemen en die zichzelf persoonlijk willen ontwikkelen. Dit doe ik met de hulp van de hond als spiegel.

Mijn klanten komen meestal met hun eigen hond. En dat is prachtig. Ze nemen hun eigen ‘spiegel’ namelijk ook weer mee naar huis.

Soms hebben mensen geen hond en dan is het mogelijk een coachtraject of workshop met mijn honden te doen. Gizmo en Floris zijn op die momenten mijn trouwe en duidelijke collega’s.

De reden voor mij om met honden te werken is heel eenvoudig. Het samenwerken met een hond maakt zoveel zichtbaar en voelbaar. Zowel voor mij als coach als voor jou als coachklant. Daar kan alleen praten niet tegenop.

Het spiegelen met honden is een vorm van ervaringsleren. Het laat je zien en voelen wat er daadwerkelijk is. Dat wil nog weleens afwijken van wat je denkt dat er is. Je kunt pas iets anders gaan doen als je voelt wat dat is.

Honden in coaching

Door hoe we leven in Nederland vergeten we soms te voelen en stil te staan bij ervaringen die we opdoen. We hebben er geen tijd voor en wat we met ons gevoel aan moeten weten we vaak niet. Dat is denk ik ook niet gek. We leven in een maatschappij waarin alles en iedereen aangesproken wordt op het denken.

Het werken met honden in coaching maakt gebruik van de ervaring die je met de hond opdoet. Hierdoor word je geconfronteerd met je gevoel en het effect van je eigen gedrag. Het is goed om te weten dat ik gedrag in mijn werk nooit als goed of fout zal bestempelen. Het is slechts gedrag. Als jij gaat zien en voelen wat je doet en je bewust wordt van jezelf dan krijg je een keuze. De hond geeft je alle ruimte om uit te proberen wat er gebeurt als er bij jou iets verandert.

Ontspannen samenwerken

Ik hou ervan om ontspannen samen te werken. Zowel voor mezelf, als voor jou als voor de honden. Dat betekend dat alle randvoorwaarden daarop gericht zijn. Ik werk in mijn kantoor achter mijn huis en heb een hondenveld dat goed is omheind. In mijn hebben we wel een duidelijke begintijd, maar op de eindtijd zit geen druk . Het is klaar wanneer het klaar is. Als ik met mijn honden werk, komen er geen onbekende honden. Als jij met jouw hond bij mij komt, blijven mijn honden in huis.

Hoe het begon

In 2004 kreeg ik het idee om mensen te begeleiden in hun persoonlijke ontwikkeling met behulp van een hond. Ik werd geraakt door mijn eigen hond en stond zo’n drie keer per week op de hondenschool te kijken naar mensen en hun honden. Ik was gefascineerd door de hoeveelheid mensengedrag die ik zag en die in de relatie tussen mens en hond een grote rol speelde, maar waar weinig mee gedaan werd.

In 2005 ging ik mijn idee stap voor stap uitproberen. Ik maakte programma’s voor trainingen gericht op persoonlijke ontwikkeling met mijn honden, coachte individueel soms met een hond, professionaliseerde mijn coachvaardigheden en verdiepte me in hondengedrag, het trainen van honden en probleemgedrag.

In 2010 werd Take the Leash opgericht. Bij Take the Leash kun je terecht voor workshops, coachtrajecten, trainingstrajecten en opleiding om zelf het spiegelen met honden te leren. 

TAKE THE LEASH.

Onze activiteiten

WORKSHOPS

Voor mensen die individueel willen ervaren wat je van honden kunt leren over jezelf.

COACHING

Voor mensen die zich persoonlijk willen ontwikkelen en zichzelf beter willen leren kennen. 

OPLEIDINGEN

Voor coaches die individueel willen leren de hond in te zetten in de eigen coaching.

KAARTEN & KO

Ga naar de website van Kaarten & Ko voor coachkaarten, werkboeken en materialen.

COACHING

Voor mensen die een persoonlijk vraagstuk willen onderzoeken, een doel willen behalen, persoonlijk leiderschap willen vergroten, de communicatie willen verbeteren of anders willen omgaan met stress.

COACHKAARTEN

De set bestaat uit 45 verschillende kaarten die in coaching een absolute toegevoegde waarde hebben. De set is gemaakt voor coaches die met honden werken, maar is uiteraard ook daarbuiten te gebruiken.

OPLEIDINGEN

Voor coaches die individueel willen leren de hond in te zetten in de eigen coaching.

WORKSHOPS

Voor mensen die individueel willen ervaren wat je van honden over jezelf kunt leren.