Door honden leren over jezelf.

ONZE HONDEN

FLORIS

Op 6 december 2017 kwam Floris. Hij was toen ongeveer 7 maanden oud. Floris is gevonden in het bos in Kroatie. Vanaf de eerste dag was hij goed op zijn plek bij ons. In Gizmo heeft hij zijn maatje gevonden. Ze spelen veel samen en liggen vol vertrouwen tegen elkaar aan. Floris is een gevoelige hond die in het begin wat moeite had met zijn zelfvertrouwen en zelfstandigheid. Niet vreemd aangezien hij tot tweemaal toe abrupt en heftig uit zijn eigen omgeving is gehaald. Inmiddels is Floris uitgegroeid tot een ontspannen en vrolijke hond die ontzettend houdt van fysiek contact en snel in opwinding terecht komt.

Floris leerde mij dat iedereen zijn plek kan en mag innemen

Gizmo leerde mij dat het gaat om het innerlijk

 GIZMO

Gizmo kwam in maart 2017. Hij was toen bijna 9 maanden oud en hij en zijn mensen begrepen elkaar onvoldoende om een fijne relatie op te kunnen bouwen. Gizmo is niet een hond waar we qua uiterlijk direct voor vielen. Gelukkig konden we verder kijken dan dat en hebben we een keuze kunnen maken die goed is voor de hele ‘roedel’ en past binnen het grotere geheel. Gizmo is bij ons ontzettend op zijn plaats. Hij is een fijne hond die gek is op spelen, eten en zwemmen. 

IN HERINNERING LUNA

In 2003 kwam Luna. Ze was toen een half jaar. Luna had vastgebonden gezeten aan een boom, had lopen zwerven en toen ze zo verzwakt was dat ze niet meer kon opstaan is ze gevonden. Na een maand kwam ze bij ons. Luna was erg onzeker, bang voor mannen en kon niet wandelen aan de riem. Met Luna ging ik naar een hondenschool waar ik voor het eerst kennis maakte met de wereld van de hondentraining en de hondensport. In juli 2017 overleed Luna. Haar lijf wilde niet meer. In Take the Leash laat Luna overduidelijke ‘footprints’ achter. Zonder haar was Take the Leash er nooit geweest.

Luna leerde mij de basis van leiderschap

PUK

Sinds 2 oktober 2012 hebben we Puk opgenomen in de roedel. Zij was toen drie maanden en is in september door Stichting Idemo naar Nederland gehaald. Zij is zwervend op straat gevonden met haar broertje. Puk was vanaf het begin ontzettend zelfstandig en wilde het liefst haar eigen keuzes maken. Zij heeft veel ruimte nodig en vraagt om duidelijkheid, grenzen en een uitdaging. Inmiddels is Puk volwassen en uitgegroeid tot een wat eenkennige, onafhankelijke en actieve hond. Ze leert op haar oude dag wat vaker om hulp te vragen en haar masker van onafhankelijkheid te laten zakken.

Puk leerde mij dat je het leven soms niet te serieus moet nemen

IN HERINNERING DINO

Dino hebben we meegenomen uit een asiel in Kroatië in 2011. Hij bleek al wat ouder te zijn. De eerste maanden had Dino ’s avonds last van stress. Alle indrukken die hij overdag opdeed moesten verwerkt worden. Na verloop van tijd werd Dino een vrije, blije hond. Toen Puk bij ons kwam hebben we Dino voor het eerst zien spelen. Door zijn verleden had Dino wat tijd nodig voordat hij het contact met je wilde aangaan. Als hij de ruimte hiervoor kreeg bood hij ontzettend veel ’troost’. In september 2015 is Dino ’s nachts in zijn slaap overleden.

Dino leerde mij dat je nooit te oud bent om te leren

Ici leerde mij dat je de meeste angsten kunt overwinnen

IN HERINNERING ICI

Ici kwam in 2006. Zij was gevonden in Nederland en naar het asiel gebracht. De eerste twee weken mocht ze daar niet weg. Ze was zo bang dat ze haar mandje niet uit kwam. Iedere dag nam ik haar mee vanuit het asiel het bos in. Lopen aan de riem durfde ze in het begin niet en voor andere honden was ze ook bang. Na twee weken kwam ze bij ons wonen. Dank zij Luna en met veel geduld heeft Ici een hoop van haar angsten overwonnen. In maart 2020 is Ici overleden. Met het overlijden van Ici verdwenen de oud-gedienden (Luna en Ici) die er vanaf de start van Take the Leash bij waren.

Tito leerde mij dat agressie niet altijd iets is om bang voor te zijn

IN HERINNERING TITO

In 2009 vonden wij Tito. Hij was ’s nachts over het hek gezet van een zwembad en was naar verwachting 10 maanden oud. Tito had aan een ketting gezeten en was agressief naar andere honden als hij aan de lijn zat. Ook in de auto ging hij door het lint als hij andere honden zag. In de periode dat wij Tito hadden heb ik mijn hondenopleidingen in Barneveld gevolgd. Tito was mijn leermeester in die tijd. Ik leerde hem zijn agressie aan de riem af en na een paar maanden reageerde hij ook niet meer op andere honden die hij zag vanuit de auto. Helaas kreeg Tito in 2010 een ernstige vorm van epilepsie en in mei 2010 hebben wij hem moeten laten gaan.