Door honden leren over jezelf.

3 Tips die je brengen bij je eigen wijsheid. 

Eigen wijsheid is het allerbelangrijkste dat je hebt. Toen je geboren werd droeg je het al in je. Het had alleen tijd nodig. Je moest eerst volwassen worden zodat je je wijsheid in zou kunnen zetten in je leven. 

In de loop van je leven zijn er ervaringen geweest die je wijsheid hebben gevoed en vergroot. Deze lessen en levenservaringen waren en zijn belangrijk. Ze zijn inmiddels misschien zelfs onderdeel geworden van wie jij als mens bent. Ze hebben je gevormd, sterker gemaakt en geholpen te overleven in deze wereld. 

Als eigen wijsheid ondergesneeuwd is.

Sommige van deze ervaringen zijn helpend geweest in je leven. Andere zitten in de weg en hebben de essentie van wie je bent ondergesneeuwd. Ook zijn er ervaringen die wellicht in het verleden helpend geweest zijn, maar waarvan je nu ervaart dat die een averechts effect lijken te krijgen.

Als je voelt dat je niet happy bent in je leven wil dat zeggen dat je waarschijnlijk weg bent geraakt bij jezelf en bij je eigen wijsheid. En je moet weten dat je die wijsheid diep van binnen natuurlijk nog steeds hebt.

De vraag is alleen hoe je er weer mee in contact kunt komen zodat jij ontspanning kunt ervaren in je leven.

Hieronder geef ik je 3 tips die je helpen naar binnen te keren en die een bijdrage leveren aan ontspanning. Als je in een ontspannen staat van zijn bent ontstaat er ruimte voor contact met je eigen wijsheid. Die wijsheid loopt niet via je bewuste denken, maar ontvang je vaak op een andere manier. We noemen het misschien soms ook wel intuïtie.

Tip 1: De natuur ingaan en vertragen

In de natuur kom je tot rust. Als je een hond hebt is de kans groot dat je regelmatig buiten te vinden bent. Ik ga je echter uitdagen om niet een snel rondje te lopen, maar om te vertragen in de natuur.

Loop eens langzaam en voel hoe je je voeten op de grond zet. Kijk eens om goed om je heen en draai eens rond. Luister naar de vogels en kijk of je ze kunt vinden in de bomen. Ga af van de gebaande paden en ontdek wat er te vinden is als je het bekende pad verlaat.

Sta stil en zet je zintuigen open. Hoor wat er te horen is, ruik wat er in de lucht hangt, zie wat er te zien is en voel wat er te voelen is. Ga eens zitten tegen een boom. Voel de bast, het gras, de dennenappels, de dennennaalden en al het andere wat er is in de natuur. Wellicht liggen er plassen en kun je daar eens doorheen lopen met je blote voeten.

En als je een hond hebt waar je regelmatig mee het bos in gaat draai de rollen dan eens om. Volg je hond in zijn tempo en sta stil waar je hond stil staat. Kijk met aandacht naar waar je hond aandacht voor heeft. Wie weet wat het je brengt.

Tip 2: Collages maken

Het maken van collages is ook een manier om bij je eigen wijsheid te komen. Je kunt collages op allerlei manieren maken en vanuit veel verschillende intenties.

Voordat je de collage gaat maken, mag je stilstaan bij waar je collage over mag gaan. Je kunt bijvoorbeeld een collage maken over hoe je zou willen dat je leven of je werk eruit ziet in de toekomst. Of je maakt een collage waarbij je een gevoel centraal zet.

Als je weet waar je collage over mag gaan kies je tijdschriften waar je beelden uit haalt. Al scheurend of knippend verzamel je beelden die je aanspreken. Als je een stapel afbeeldingen hebt verzameld, pak je een groot vel papier en ga je puzzelen hoe je de beelden wilt samenbrengen.

Vervolgens maak je hier een mooi en sprekend ‘schilderij’ van voor jezelf. Pas als het klaar is ga je ernaar kijken en jezelf de vraag stellen wat het je te vertellen heeft.

Tip 3: Schrijven en journalen 

Schrijven en journalen is ook een fijne manier om bij je eigen wijsheid te komen. Er zijn allerlei manier waarop je kunt schrijven. Mijn coachklanten adviseer ik weleens om iedere week 20 minuten te schrijven gericht op het ontwikkelthema waar ze aandacht aan willen geven. En schrijf dan niet op wat goed is of niet goed. Deel gewoon je ervaringen op papier met betrekking tot je thema.

Of schrijf over een emotie als er iets geraakt wordt dat pijnlijk is. Schrijf hiervan op wat de situatie was waarin je emotie geraakt werd, hoe het voelt voor je, wat je erbij denkt, wat je ermee zou willen. Als je gaat schrijven over emoties helpt het je emoties serieus te nemen. Je geeft ze ruimte om te komen, zodat ze ook weer kunnen gaan.

En als je in een fase zit waarin je je denken als onrustig ervaart, schrijf dan gewoon eens op wat er letterlijk allemaal bij je naar boven komt. Het gewoon gaan schrijven maakt dat je je denken helpt vertragen. Schrijven brengt daarmee rust. Ook kan het weleens zo zijn dat je gaat zien hoe je denken je voor de gek houdt op momenten, waardoor je ook zo je eigen wijsheid weer kunt zien, voelen en ervaren.

 

Eigen wijsheid vinden?

Wil jij tijd maken om stil te staan bij je eigen wijsheid? Zou je 10 werkvormen aangereikt willen krijgen die je hierbij helpen? Wellicht is de training ‘Zielzoeken’ iets voor jou. 4 september 2024 gaat er een nieuw groepje van start.

Take the Leash

Vanuit Take the Leash coach ik mensen die zich persoonlijk willen ontwikkelen. Dat doe ik met behulp van de hond als spiegel. Als je wilt dat ik je begeleid, zul je de behoefte moeten voelen het heft van je leven in eigen hand te willen nemen.

Ik ondersteun je in persoonlijke ontwikkeling of ik leer je hoe je zelf kunt spiegelen met honden. Als ik je leer spiegelen met honden is dat altijd individueel zodat jij en je hond voldoende aandacht en verdieping krijgen. 

Persoonlijk leiderschap, zorgen voor mezelf, eigen wijsheid, intuïtie, contact, aandacht en natuur en dieren zijn belangrijk in mijn leven. Dat is wat ik als coach meeneem in mijn manier van begeleiden.

Tanja van Doesburg