Door honden leren over jezelf.

Holding Space binnen het spiegelen met honden.

Binnen het coachen kennen we een mooie term ‘Holding Space’. Holding Space gaat kort gezegd over de ruimte neerzetten en bewaken die iemand nodig heeft om een verandering te kunnen maken. 

Jij als coach hebt grote invloed op hoe je deze ruimte neerzet en bewaakt voor je coachklant. Alleen jij kunt deze liefdevolle ruimte geven zodat je klant de ruimte krijgt om kwetsbaar te mogen en kunnen zijn. 

Bij holding Space gaat het over een stevig contact hebben met jezelf en een diepe verbinding met de ander willen en kunnen aangaan. Je moet denk ik als het ware op zoek willen naar het ‘zielestuk’ van de ander.

 

Tips om een ‘Holding Space’ omgeving neer te zetten:

 1. Sta de ander toe te vertrouwen op eigen intuitie.
 2. Laat je ego geen rol spelen.
 3. Zorg dat mensen de veiligheid voelen waardoor ze willen en kunnen experimenten.
 4. Geef niet meer inhoud (diepgang) of informatie dan iemand kan verwerken.
 5. Geef ruimte aan de kwaliteiten van de ander.
 6. Geef ruimte om ingewikkelde emoties te doorvoelen.
 7. Respecteer een besluit van de ander.

Voorwaarden voor een betekenisvolle rol als coach.

In de opleiding ‘Spiegelen met honden’ besteed ik altijd aandacht aan wat coaching nu precies is en welke rol een coach in mijn ogen heeft. Ik vind dat ontzettend belangrijk omdat het vertrekpunt hierin je basishouding bepaalt richting je klant. Daarnaast heeft het denk ik ook een grote invloed op je basishouding richting je coach hond. 

Voor mij zijn er 2 onderdelen essentieel in een betekenisvolle rol. 

In de eerste plaats is het belangrijk je te realiseren dat de relatie tussen coach en coachklant een relatie op basis van gelijkwaardigheid is. Dat houdt in dat je er als coach vanuit gaat dat je klant zelf de antwoorden in zich heeft. Je klant is zich er alleen nog niet bewust van. 

Op de tweede plaats is het belangrijk je te realiseren dat de coachklant altijd verantwoordelijk is voor zijn eigen leerproces. Jouw rol is enkel om dat leerproces te faciliteren. 

Dat faciliteren doe je door je klant te laten ervaren met de hond, te helpen bij het verkrijgen van bewustwording op eigen gedrag, gedachtes en gevoelens en je helpt hetgeen geraakt is te plaatsen in het dagelijks leven. 

 

De rol van de hond is hond ‘zijn’.

Als je ervan uitgaat dat je klant gelijkwaardig is aan jou en recht heeft op een eigen leerproces hoeven zowel jij als je hond je klant niet te vertellen wat hij moet doen. Dat betekend ook dat de hond gewoon hond mag zijn zodat er een gelijkwaardig contact kan ontstaan tussen de hond en de mens die een beroep op hem doet. 

Als je ervan uitgaat dat jij enkel het leerproces faciliteert voor je klant mag je je realiseren dat je met een hond werkt die ook zijn eigen ontwikkelproces in het leven heeft. Ik denk dat het daarmee ook belangrijk is om je te realiseren dat het principe van Holding Space niet alleen belangrijk is voor je coachklant, maar ook belangrijk is voor de hond. 

 

Holding Space neerzetten voor de hond in coaching.

 1. Geef de hond de ruimte en vrijheid te reageren op zijn eigen manier.
 2. Laat je ego geen rol spelen (je hond hoeft niet te presteren, alleen te zijn).
 3. Zorg dat de hond zich veilig voelt waardoor er een ongedwongen contact kan zijn vanuit de hond. 
 4. Houd in de gaten wanneer de interactie tussen coachklant en hond genoeg is voor de hond.
 5. Geef ruimte aan de kwaliteiten van de hond.
 6. Geef de hond ruimte zijn eigen emoties te hanteren en verwerken.
 7. Respecteer de wens van de hond als het klaar is. 

Holding Space is zo belangrijk. Daar valt of staat het effect van een coaching of een coachtraject denk ik mee. Als je met honden werkt is het belangrijk je te realiseren dat niet alleen je klant deze ruimte nodig heeft, maar dat dit ook een belangrijke voorwaarde is voor de hond. 

Mocht je meer over Holding Space willen lezen dan is het boek: ‘De kunst van Holding Space Lessen in liefde, loslaten en leiderschap’ dat geschreven is door Heather Plett een aanrader. 

Take the Leash

 

Coachen met honden is een vorm van ervaringsleren. Het is een manier van coaching die snel tot de kern komt. Het haalt je uit je denken en gaat verder dan het aanleren van vaardigheden. Bij coachen met honden gaat het over wie jij in essentie bent.
Coachen met honden geeft richting aan persoonlijke ontwikkeling.

 

Bij Take the Leash coachen wij mensen die het heft in eigen hand willen nemen en die zichzelf persoonlijk willen ontwikkelen. Dit doen wij grotendeels met de hond als spiegel. Je kunt dit bij ons met onze honden, maar ook met je eigen hond ervaren.

 

Daarnaast verzorgen wij opleidingen waarin je het spiegelen en coachen met honden in een individueel opleidingstraject kunt leren met je eigen hond(en).

 

 

 

Contact opnemen

Neem gerust contact met ons op

Opleiding

Spiegelen met honden

Schrijf je in om tips en nieuws te ontvangen