Door honden leren over jezelf.

Coachkaarten voor de coach die met honden werkt. 

Coachkaarten kunnen ontzettend fijn zijn te gebruiken als je coacht met honden. Wat in woorden soms niet geraakt kan worden, kan in een beeld betekenis krijgen en een diepere laag raken. Daar waar de hond in het werk soms misschien ook gewoon klaar is, kan het kiezen van een kaart de coachsessie helpen afronden. 

Omdat ik zelf in mijn werk behoefte voelde aan coachkaarten met afbeeldingen van honden, heb ik deze kaarten een aantal jaren geleden samen met San van Doorn ontwikkeld. Ik deel ze graag met anderen die hiermee willen werken. Inmiddels weet ik uit ervaring dat er ontzettend veel werkvormen zijn waarbij je de kaarten een functie kunt geven. Ook is het mogelijk energetische of systemische oefeningen uit te voeren met de kaarten. 

Hondenkaarten voor coaching en training.

De kaarten die we maakten bestaan uit 45 afbeeldingen van honden. Op de achterkant staat op iedere kaart een thema met een vraag daarbij. De thema’s bestaan uit werkwoorden. Dat hebben we bewust gedaan. We willen mensen die bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling uitnodigen in beweging te komen. Als je blijft zitten waar je zit, komt er namelijk geen verandering. Beweging brengt nieuwe ervaringen, ideeën en nieuwe energie. 

Bij de kaarten is ook een werkboek gemaakt. In het werkboek zijn alle thema’s voorzien van een verhaaltje. Op deze manier word je als coach geholpen om meer referentiekader te krijgen bij het thema zonder dat je hier zelf heel diep over na hoeft te denken.

De vraag van de kaart staat onder het verhaaltje van het thema. Daaronder staan nog twee vragen die bij een specifiek thema kunnen horen. Er is dus altijd wel een vraag die je coachklant raakt bij het thema. 

Kennis maken aan de hand van een beeld. 

Laat je coachklant een kaart kiezen terwijl alle afbeeldingen zichtbaar zijn. Je klant vertelt aan de hand van het gekozen beeld wat over zichzelf vertellen of stelt zichzelf voor. Als je klant uitvertelt is, mag de kaart omgedraaid worden. Wat bekent het thema op de achterkant voor je klant? Welk antwoord roept de vraag op?

Je kunt deze manier van voorstellen en kennis maken heel goed in individuele coaching toepassen, maar in een groep is het ook een bijzondere manier van starten met elkaar. 

De hond is klaar en je klant heeft nog wat nodig. 

Als je coacht met hond kan het gebeuren dat je ziet dat de hond eigenlijk wel klaar is met werken, maar je klant nog niet. De coaching is nog niet ‘rond’ zoals ik het zelf altijd noem. Wat je dan kunt doen is de kaarten gebruiken. 

Leg de kaarten met de afbeelding naar boven neer en laat je klant een kaart kiezen. Het is hierbij belangrijk dat je je klant eerst vraagt terug te gaan in gedachten naar de ervaring met de hond eerder in de sessie. Als je klant die ervaring teruggehaald heeft, laat je hierbij een beeld kiezen dat op dit moment aanspreekt. Het is belangrijk dat je je klant laat kiezen op wat aanspreekt en niet wat passend is. Je wilt namelijk een keuze op basis van gevoel en zo min mogelijk op basis van logisch denken.

Je zult merken dat als je je coachklant op deze manier een kaart laat trekken het thema en de vraag automatisch voortborduren op de ervaring met de hond. En als dat niet helemaal lijkt aan te sluiten, pak je het werkboek erbij. Lees de tekst hardop voor aan je klant die staat bij het thema. Lees vervolgens de vragen hardop voor bij dit thema. Geheid dat er een vraag is die eruit springt en stof tot nadenken geeft aan je klant. 

Systemisch of energetisch werken met elementen en plaatsen.

Als je systemisch of energetisch werkt is het heel goed mogelijk de kaarten te gebruiken als elementen. Je laat je klant de beelden kiezen die een element of plek kunnen representeren. Daarna laat je je klant de kaart(en) neerleggen op de plek waar het element mag zijn. Laat je klant vervolgens de oefening uitwerken op systemisch of energetisch vlak met jou begeleiding. As je klaar bent is het mogelijk aandacht te besteden aan de betekenis van de afbeeldingen voor je klant. Eventueel kun je je klant de kaart(en) nog om laten draaien om de thema’s en vragen te bekijken. Wellicht hebben deze nog iets toe te voegen aan de ervaring van de oefening. 

Het is bij deze manier van werken voor mijn gevoel belangrijk dat je je klant enkel een oefening instuurt met de beelden in zijn of haar systeem. De achterkant waarop de thema’s en vragen staan moet je je klant niet voor de oefening laten lezen. Dat is overbodige ballast en gaat gevoelsmatig ruis geven in de oefening. 

Wil jij ook deze kaarten als hulpmiddel?

Als je meer wilt zien van deze kaarten of ze wilt bestellen kijk dan op de website van Kaarten & Ko. Dat is de plek waar San en ik de kaarten bereikbaar hebben gemaakt voor iedereen die hier interesse in heeft. 

Ook vind je op deze website een gratis 10 daagse waar je je voor kunt aanmelden. Gedurende 10 dagen krijg je dan iedere dag een mailtje met informatie of werkvormen over de kaarten. 

Naast de hondenkaarten vind je hier ook seizoenskaarten met een werkboek. Prachtig voor de coach die met natuur, seizoenen en wandelcoaching werkt. 

 

Contact opnemen

Neem gerust contact met ons op

Take the Leash

Coachen met honden is een vorm van ervaringsleren. Het is een manier van coachen die snel tot de kern komt. Het haalt je uit je denken en gaat verder dan het aanleren van vaardigheden. Bij coachen met honden gaat het over wie jij in essentie bent.
Coachen met honden geeft richting aan persoonlijke ontwikkeling.

Vanuit Take the Leash coach ik mensen die het heft in eigen hand willen nemen en die zichzelf persoonlijk willen ontwikkelen. Dit doe ik met de hond als spiegel. Je kunt dit bij Take the Leash met mijn honden, maar ook met je eigen hond ervaren.

Daarnaast verzorg ik opleidingen waarin je het spiegelen en coachen met honden in een individueel opleidingstraject kunt leren met je eigen hond(en).

Kaarten & Ko

Bij Kaarten & Ko kun je hondenkaarten, seizoenskaarten en bijbehorende werkboeken bestellen die je perfect kunt gebruiken in het coachen met honden, wandelcoaching, natuurcoaching en gewoon voor jezelf. Je kunt bij Kaarten & Ko ook aanmelden voor een gratis 10 daagse over de kaarten.  

Schrijf je in om tips en nieuws te ontvangen