Door honden leren over jezelf.

Wat aandacht krijgt groeit

Meer en meer ervaar ik in zowel mijn privé leven als in mijn werk dat dit inderdaad zo is. Wat aandacht krijgt groeit. Bewust je focus aan iets geven, maakt dat er energie op komt. Is het dan zo eenvoudig dat als je als ondernemer aandacht hebt voor de winst je winst ook groeit? Of als je aandacht hebt voor de dingen waar je gelukkig van wordt, je dan ook gelukkiger wordt? Als het zo eenvoudig zou zijn, zouden er denk ik geen ondernemers meer stoppen met ondernemer zijn en zou bijna iedereen gelukkig zijn. Het ligt volgens mij gecompliceerder dan dat. Het begint in mijn ogen met de vraag wat aandacht dan precies is, waar je naar toe zou willen en hoe het proces hier naar toe vervolgens vorm zou kunnen krijgen.

 

Veel groei- en verandertrajecten hebben weinig resultaat

Dit geldt zowel op het persoonlijk vlak als binnen organisaties. Eén van de oorzaken, gebaseerd op gedragspsychologisch onderzoek, is dat wij als mensen teveel naar het resultaat kijken en te weinig naar ons persoonlijke gedrag. Het resultaat kunnen we vaak bedenken, benoemen en vaak weten we ook nog te omschrijven en vast te leggen wat we zouden moeten doen. Het is in vele gevallen vaak een vrij mentaal proces. De weg naar dat resultaat toe is echter niet eenvoudig. Het is ook niet een zuiver mentaal proces. Het vraagt ook nog iets anders van ons. En juist in de stappen die we zetten naar het resultaat moet het gebeuren, willen we de gewenste of noodzakelijke groei behalen. Wat de groei dan ook is die we willen.

Aandacht voor het proces brengt groei

Een verandering komt pas blijvend tot stand op het moment dat er aandacht is voor gedachten, gevoelens en gedrag. Deze drie hangen onlosmakelijk samen met elkaar. Je kunt niet iets doen dat je bedacht hebt dat goed is, maar dat niet goed voelt. Dat brengt niets. Alle drie moeten ze met elkaar samenhangen en in balans zijn.

Tijdens het proces naar het resultaat is het dus zaak dat zowel het denken, voelen en doen keer op keer aandacht krijgen. En dat betekend dat er gewerkt moet worden. Keer op keer is het van belang dat je stilstaat bij het resultaat en wat er op verschillende momenten leeft bij jou of binnen je bedrijf op het vlak van denken, voelen en doen. Op het moment dat je onvoldoende aandacht geeft aan één deze drie onderdelen is de kans groot dat je verandertraject niet het gewenste resultaat zal hebben.

 

Waar kunnen we winst halen?

In onze Westerse samenleving is er veel aandacht voor het denken. Wij zijn meesters in het redeneren en logisch denken. Onze levensstijl is erg verstandelijk. We praten met elkaar enkel door woorden. We sturen elkaar boodschappen via internet en onze mobiele telefoons. We lezen en kijken televisie. We kennen veel meer opleidingen en informatiebronnen dan in het verleden beschikbaar waren. Je zou kunnen zeggen dat aandacht voor het denken niet onze grootste zorg is. Op het gebied van het voelen en het doen laten we denk ik veel kansen en mogelijkheden liggen. Hier kunnen we op zowel individueel als organisatie niveau winst behalen en betere resultaten boeken. Het voelen en doen zou veel meer aandacht moeten krijgen, waardoor het een bijdrage gaat leveren aan groei en gewenste resultaten.

TAKE THE LEASH

Coachen met honden is een vorm van ervaringsleren. Het is een manier van coaching die snel tot de kern komt. Het haalt je uit je denken en gaat verder dan het aanleren van vaardigheden. Bij coachen met honden gaat het over wie jij in essentie bent.
Coachen met honden geeft richting aan persoonlijke ontwikkeling.

Bij Take the Leash coachen wij mensen die het heft in eigen hand willen nemen en die zichzelf persoonlijk willen ontwikkelen. Dit doen wij grotendeels met de hond als spiegel. Je kunt dit bij ons met onze honden, maar ook met je eigen hond ervaren.

Daarnaast verzorgen wij opleidingen waarin je het spiegelen en coachen met honden in een individueel opleidingstraject kunt leren met je eigen hond(en).

 

Hulp nodig?

Ben jij op zoek naar inspiratie en praktische ondersteuning? Wellicht kunnen wij iets voor jou betekenen.

Schrijf je in om tips en nieuws te ontvangen