Door honden leren over jezelf.

Wandelen met je hond en Stephen Covey

Wandelen aan de lijn kan soms heel vervelend zijn. Je moet rekening houden met elkaar. Soms kom je daarbij in elkaars ruimte met irritatie en frustratie tot gevolg.

Ik houd ervan om wandelen aan de lijn te zien als een activiteit waarbij mijn honden en ik wederzijds afhankelijk zijn van elkaar. Voor mij is het een proces waarin ik als mens kan groeien in het samenwerken met mijn honden. Waarin we onze relatie kunnen verdiepen en het vertrouwen groter kan worden.

De 7 eigenschappen van effectief leiderschap laat ik in gedachten langskomen. Ze helpen me om te zien waar ik wellicht kan verbeteren op het vlak van persoonlijk leiderschap. Het is een mooi hulpmiddel.  

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap

Wees pro actief

Bij pro activiteit gaat het erover dat je je bewust bent van hetgeen waar je invloed op hebt. Daar stop je je energie in. Niet in de dingen waar je geen invloed op hebt. Trekt je hond? Daar heb je niet direct invloed op. Wel op de manier waarop je hiermee omgaat. Zoals het hanteren van je emotie of je reactie op het trekken.

Begin met het einde voor ogen

Beginnen met het einde voor ogen houdt in dat je nadenkt over visie, missie en doel. Je bepaalt van te voren wat je belangrijk vindt. Hoe dat eruit ziet in de praktijk. En wat je uiteindelijk wilt bereiken. Welk plaatje heb jij voor ogen als je fijn wandelt met je hond aan de lijn?

Belangrijke zaken eerst

Belangrijke zaken eerst wil zeggen dat je discipline hebt en je aan je afspraken of plan houdt. Maak de stappen in je plan logisch en behapbaar voor jou en je hond. Het zijn wellicht de subdoelen die je bij je grotere doel brengen. Trekt je hond met een kracht van acht? Wellicht is het eerst belangrijk om bezig te gaan met dit naar een kracht van zeven te brengen. Heeft je hond geen ruimte voor jou omdat hij bezig is met zijn omgeving? Wellicht is het belangrijk het moment af te wachten dat hij aandacht voor jou krijgt. Bedenk je hoe je dit gaat doen en wat voor jou en je hond werkt. Houd je hier dan aan en zet door.

Denk in win-win

Je hebt de ander nodig. Het gaat er niet over dat je ‘wint’ van je hond. Jullie zouden allebei moeten ‘winnen’. Realiseer je dat als je hond trekt en jij wilt dat niet er conflicterende belangen zijn. Jullie streven beide iets anders na. Zoek naar oplossingen in dit proces die recht doen aan zowel jou als je hond. Streef ernaar dat jullie allebei als ‘winnaar’ uit de bus komen. Er hoeft niemand te verliezen.

Eerst begrijpen dan begrepen worden

Richt je aandacht op het begrijpen van je hond. Pas daarna richt je je aandacht op hoe je de hond jou kunt laten begrijpen. Als je dat niet doet, zal je aanpak waarschijnlijk een andere zijn. Je zult dingen over het hoofd zien en voorbij gaan aan hetgeen je hond van jou nodig heeft. Het risico op het verkeerd begrijpen en interpreteren van het gedrag van de ander is groot als je niet je best doet je in de ander te verplaatsen.

Creeer synergie

Synergie creëren is de eigenschap van het versterken. Het gaat erover dat je de tegenstelling die er lijkt te zijn, samenbrengt tot een gezamenlijkheid die sterker is. De aanpak is gebaseerd op respect, samenwerking en vertrouwen. Moet je wachten op je hond tot hij ruimte heeft om contact met je te maken? Gebruik het moment om je lijf te voelen en je emoties te checken, zodat je deze los kunt laten.

Houd de zaag scherp

Je bent nooit klaar. Relaties moeten onderhouden worden. Zowel de relatie die je met jezelf hebt als de relatie die je met je hond hebt. Er is ook altijd ruimte voor verbetering, groei en verdieping. Houd de conditie van je lichaam, geest, emoties, relaties etc. op een goed en gezond niveau.

Persoonlijk Leiderschap ontwikkelen?

Coachtraject ‘Persoonlijk leiderschap als basis’

Take the Leash

Coachen met honden is een vorm van ervaringsleren. Het is een manier van coaching die snel tot de kern komt. Het haalt je uit je denken en gaat verder dan het aanleren van vaardigheden. Bij coachen met honden gaat het over wie jij in essentie bent.
Coachen met honden geeft richting aan persoonlijke ontwikkeling.

Bij Take the Leash coachen wij mensen die het heft in eigen hand willen nemen en die zichzelf persoonlijk willen ontwikkelen. Dit doen wij grotendeels met de hond als spiegel. Je kunt dit bij ons met onze honden, maar ook met je eigen hond ervaren.

Daarnaast verzorgen wij opleidingen waarin je het spiegelen en coachen met honden in een individueel opleidingstraject kunt leren met je eigen hond(en).

Zorg voor jezelf

Wil jij beter voor jezelf zorgen? Wellicht onderzoeken hoe leiderschap en persoonlijk leiderschap een grotere rol kunnen gaan spelen in je leven? Misschien is de training ‘Zorg voor jezelf’ iets voor jou en je hond.

Schrijf je in om tips en nieuws te ontvangen