Door honden leren over jezelf.

Waar sta jij op de lijst?

Ga eens zitten en schrijf eens op waar jij verantwoordelijk voor bent in je leven.

Hoe voelt je lijstje? Is het veel? Zou er nog wel wat bij kunnen? Word je blij van wat erop staat? Of staan er zaken op die als een molensteen om je nek hangen? Zijn er dingen die er vanaf zouden kunnen? En de belangrijkste vraag…. Sta jij op het lijstje?

 

Waarom je ‘vergeet’ voor jezelf te zorgen. 

Soms ben je zo druk met alle ballen in de lucht houden dat je vergeet voor jezelf te zorgen. Of je bent van mening dat de ander jouw zorg harder nodig heeft dan jijzelf. Met jou is alles wel goed. Jouw problemen vallen in het niet bij de ellende van de ander.

Bezig zijn met jezelf kan zelf als confronterend voelen. Je wilt vooral niet teveel stil staan bij jezelf, want dat maakt je verdrietig. De pijn die je ooit hebt opgedaan in je leven, heb je weggestopt. De dingen waar je goed in bent, bagatelliseer je. Er is niks om je voor op de borst te kloppen of trots op te zijn. Je doet liever normaal en zet je schouders er nog even onder. Zodat die ander het fijn heeft en je iets betekend hebt. 

Zorgen voor een ander is fijn. Het geeft voldoening om iets voor een ander te doen. Het voelt fijn om te merken dat de ander waardeert wat jij voor hem of haar doet. De erkenning die je hiermee krijgt kan voelen als een bewijs van je bestaan.

Er is echter een keerzijde. Als je de aandacht richt op de ander kun je die niet richten op jezelf. Als je zorgt voor de ander, zorg je niet altijd voor jezelf. Als je bezig met de problemen van een ander, ben je niet bezig met het oplossen van je eigen problemen. 

Als je jezelf vergeet of onvoldoende zorg geeft, gaat het een keer mis. Niet zo gek, want als je jezelf van je lijstje met verantwoordelijkheden haalt, gaat er ook weinig aandacht naartoe. 

 

Sta stil bij jezelf en kijk naar wat er is

Zo belangrijk als jij de ander vindt, ben jij ook. Sta stil om jezelf te kunnen zien en voelen. Richt je aandacht naar binnen en maak ruimte door op te ruimen wat je niet meer nodig hebt. Kijk in de spiegel en zie wie en wat je bent. Omarm jezelf zoals je de ander omarmt. 

Wil jij ruimte en tijd maken voor jezelf en eens in de spiegel kijken? Dan is de training ‘Zorg voor jezelf’ iets voor jou. In deze training van 6 dagdelen sta je stil bij wie je bent en wat voor jou belangrijk is in het leven. De training leert je meer over jezelf zodat jij een betere balans kunt creëren tussen geven en nemen. 

Take the Leash

Coachen met honden is een vorm van ervaringsleren. Het is een manier van coaching die snel tot de kern komt. Het haalt je uit je denken en gaat verder dan het aanleren van vaardigheden. Bij coachen met honden gaat het over wie jij in essentie bent.
Coachen met honden geeft richting aan persoonlijke ontwikkeling.

Bij Take the Leash coachen wij mensen die het heft in eigen hand willen nemen en die zichzelf persoonlijk willen ontwikkelen. Dit doen wij grotendeels met de hond als spiegel. Je kunt dit bij ons met onze honden, maar ook met je eigen hond ervaren.

Daarnaast verzorgen wij opleidingen waarin je het spiegelen en coachen met honden in een individueel opleidingstraject kunt leren met je eigen hond(en).

Zorg voor jezelf

Training

Schrijf je in om tips en nieuws te ontvangen