Door honden leren over jezelf.

Ondernemen in de herfst

De herfst is de tijd van loslaten. Vruchtdragende bomen en struiken laten eerst hun vruchten los en vervolgens hun bladeren. Als je om je heen kijkt zie je groene bladeren veranderen in de meest prachtige kleuren rood, geel en bruin.

Net als een prachtige boom of struik heeft je onderneming van tijd tot tijd los te laten. Of jij als ondernemer. Jij bent namelijk de drijvende kracht achter je bedrijf. Dat is spannend, lastig en geeft onrust. De zomer was namelijk zo’n fijne tijd en er was flow. Daar houden we van!

In de meeste gevallen kondigt een herfs zich aan binnen je bedrijf door een verstoorde flow. Het gaat niet meer vanzelf. Er komen vragen bij je op over wat je wel of niet op te pakken hebt. Over wat je te doen hebt met het oog op de toekomst.

De neiging bestaat om hier direct iets mee te willen doen. Om te gaan ontwikkelen. Maar ontwikkelen hoort bij het voorjaar en niet bij de herfst.

Zoals iedereen weet komt de natuur na de herfst in de winter. En in de winter rust de natuur uit. De herfst is een reactie op de zomer. Waarin je gevierd hebt. Tevens is de herfst een voorbereiding op de winter waarin je mag uitrusten en bezinnen. Pas vanuit de winter ontstaan er nieuwe ideeën en dromen die zich kunnen ontwikkelen in de lente.

Hoe gebruik je de tijd in de herfst?

Je kunt je naar binnen keren en kijken naar de wijsheid van de natuur en de seizoenen. Naar de boom die prachtig gekleurde bladeren heeft gekregen en ze gewoon los laat. Ze op de grond laat vallen waar ze voeding worden. Voor anderen en voor hemzelf.

Wat overblijft is de stam en het wortelgestel. De stam waarmee de kern van de boom zichtbaar is. Het wortelgestel dat nodig is om voeding te onttrekken aan zijn omgeving. Zorg in de herfst voor je eigen stam!

Stel jezelf omtrent je bedrijf vragen als: Wat is de kern van mijn bedrijf? Waar hebben mijn activiteiten hun kracht aan ontleend? Welke gemeenschappelijke deler hebben mijn producten?

Stel jezelf als ondernemer vragen als: Wat is mijn kern? Hoe voelt het om los te laten? Wat heb ik precies los te laten? Waar voel ik weerstand? En bovenal wat heeft mijn wortelgestel nodig om zich te kunnen voeden? Waar vind ik dat? Wie of wat heb ik daarbij nodig?

Zodat ook volgend voorjaar zich weer een prachtig en krachtig bladerdek vormt waarmee je de zomer in kunt gaan.

Take the Leash

Coachen met honden is een vorm van ervaringsleren. Het is een manier van coaching die snel tot de kern komt. Het haalt je uit je denken en gaat verder dan het aanleren van vaardigheden. Bij coachen met honden gaat het over wie jij in essentie bent.
Coachen met honden geeft richting aan persoonlijke ontwikkeling.

Bij Take the Leash coach ik mensen die het heft in eigen hand willen nemen en die zichzelf persoonlijk willen ontwikkelen. Dit doe ik grotendeels met de hond als spiegel. Je kunt dit bij mij met mijn honden, maar ook met je eigen hond ervaren.

Sinds 2011 verzorg ik opleidingen waarin je het spiegelen en coachen met honden in een individueel opleidingstraject kunt leren met je eigen hond(en).

 

Neem contact op

Wil jij leren leven vanuit je eigen natuur?

Schrijf je in om tips en nieuws te ontvangen