Door honden leren over jezelf.

Je droom realiseren

Ooit droomde ik ervan om ‘iets met dieren’ te doen. Al snel liet ik me uit de droom halen. ‘Iets met dieren’ was niet realistisch en niet concreet. Ik vergat mijn droom en ging in het bedrijfsleven werken na mijn studie. Jaren later kwam mijn droom terug…

Dromen worden als niet realistisch afgedaan. En sterven op deze manier een vroege dood. Daar is niets mis mee. De meeste dromen zijn bedrog. Maar zo af en toe blijft een droom (wens of verlangen) terugkomen. Wellicht is het dan raadzaam om deze eens nader te onderzoeken.

 

Als een droom ‘voelbaar’ is, ga dan onderzoeken

Met de komst van ons eerste hondje (Luna) werd mijn droom van ‘iets met dieren’ duidelijk voelbaar. Uit ‘iets met dieren’ ontstond het verlangen om mensen te begeleiden in hun persoonlijke ontwikkeling met de hond als hulpmiddel. Sinds 2010 is mijn droom in Take the Leash realiteit geworden.

 

Mijn reis begon met onderzoeken

Onderzoeken klinkt eenvoudig. Het internet afstruinen, gesprekken voeren met mensen, op zoek naar onderzoeken wellicht. Je hoeft nog niets. Je bent aan het ‘onderzoeken’. Toch stopt het hier vaak al. Ook ik had van tijd tot tijd deze neiging. In het proces van onderzoeken waren mijn grootste vijanden:

Mijn eigen kritische stemmetje (gevormd door opvoeding en maatschappij ontdekte ik).
De mening en het oordeel van anderen.
Mijn eigen ongeduld en de drang naar (h)erkenning.
Door me hiervan bewust te zijn en dit aan de kant te schuiven, lukte het me om een eerste pilot training te ontwikkelen.

De droom werd een nachtmerrie

Tijdens de eerste training voelde ik me ronduit ongelukkig. Ik had mensen om me heen verzameld die van me wilden profiteren. En ik was nog ‘onvolwassen’ in mijn vak en onvoldoende vaardig in wat ik voor ogen had. Ik wilde ontzettend graag bij de hand genomen worden door iemand die mij kon leren hoe ik het moest doen, maar helaas. Mijn droom bracht met zich mee dat ik het wiel uit moest vinden.

Als een droom een nachtmerrie wordt, lijkt het voor de hand te liggen om de droom af te wijzen. Niet doen! Je hebt het nodig om sterker te worden. Ik heb geleerd dat het zelfs te ‘managen’ is.

 

Hoe je om kunt gaan met teleurstelling en geïnspireerd blijft

 • Neem afstand en kijk eens naar jezelf alsof je een ander bent.
 • Durf afscheid te nemen van mensen die je in de weg zitten.
 • Stuur bij op de inhoud. Je hebt immers ervaringen opgedaan.
 • Wees je bewust van je eigen angsten en onzekerheden.
 • Wees je bewust van je kwaliteiten en toegevoegde waarde.
 • Laat jezelf zien met al je kwetsbaarheid en stel je open. Niemand kan jou kwetsen alleen als jij je laat kwetsen.
 • Doorworstel je emoties. Ze krijgen vanzelf een plek als je accepteert dat ze er zijn.
 • Ga opnieuw aan de slag met de uitvoering van je idee en stel dit bij.
 • Stel doelen voor je eigen leerproces en kijk terug naar de stappen die je gezet hebt.
 • Streef positieve ervaringen na en koester deze. Ze geven je energie om door te gaan.
 • Verlies je droom niet uit het oog en koester het gevoel dat je droom in essentie in zich had.
 • Gebruik humor en luchtigheid om te relativeren.

 

Is dit nu het stappenplan om je dromen te realiseren?

Dat kan alleen jij beoordelen. Ieder mens is anders en we hebben allemaal onze eigen worstelingen en unieke talenten. Ben jij bereid om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen keuzes, je eigen gedrag en de consequenties hiervan? Heb jij de bereidheid om teleurstellingen te incasseren en hierdoor te groeien? Als hierop het antwoord JA is, geloof ik dat je zowel grote als kleine dromen waar kunt maken.

Take the Leash

Coachen met honden is een vorm van ervaringsleren. Het is een manier van coaching die snel tot de kern komt. Het haalt je uit je denken en gaat verder dan het aanleren van vaardigheden. Bij coachen met honden gaat het over wie jij in essentie bent.
Coachen met honden geeft richting aan persoonlijke ontwikkeling.

Bij Take the Leash coachen wij mensen die het heft in eigen hand willen nemen en die zichzelf persoonlijk willen ontwikkelen. Dit doen wij grotendeels met de hond als spiegel. Je kunt dit bij ons met onze honden, maar ook met je eigen hond ervaren.

Daarnaast verzorgen wij opleidingen waarin je het spiegelen en coachen met honden in een individueel opleidingstraject kunt leren met je eigen hond(en).

Hulp nodig?

Ben jij op zoek naar inspiratie en praktische ondersteuning? Wellicht kan ik iets voor je betekenen.

Schrijf je in om tips en nieuws te ontvangen