Door honden leren over jezelf.

Hondentrainers die willen spiegelen let op!

De laatste jaren komen er steeds meer hondentrainers die het spiegelen met honden willen leren. Ze ervaren op hun hondenschool dat de hond de dupe wordt van het gedrag van de mens. Of ze merken dat ze de mens onvoldoende kunnen bereiken in hun boodschap.

Ze willen daar graag verandering in brengen en zoeken naar nieuwe werkvormen. In de opleiding komen ze erachter dat het spiegelen een compleet andere rol van ze vraagt dan het trainen.

Deze rollen moeten aanvullend aan elkaar zijn. Ze moeten elkaar niet in de weg gaan zitten.

Een hondentrainer geeft instructie

In de rol van hondentrainer ben je bezig met het geven van instructie op het vlak van kennis en vaardigheden over de hond. Je leert je klant op welke manier hij de hond het beste kan begeleiden. Er is dus ook sprake van een gevoelsmatige ‘goede’ of ‘foute’ manier.

De manier waarop deze kennis en vaardigheden overgebracht wordt, zijn in de praktijk heel divers. Er kan getraind worden op specifieke commando’s. De beleving van goed of fout heeft denk ik hiermee een grotere impact op mensen die een moeizame relatie hebben met hun hond.

De hondentraining kan ook gericht zijn op opvoeding. Hier lijkt meer ruimte voor eigenheid in de manier van samenwerken tussen mens en hond.

In ieder geval blijft de nadruk in de uiteenlopende vormen van honden trainen liggen op het geven van instructie. Jij hebt als hondentrainer de kennis en kent de vaardigheden, jouw klant heeft zich deze kennis en vaardigheden eigen te maken. Hoe beter jij instructie geeft, hoe beter jouw klant zich de kennis en vaardigheden eigen kan maken.

In het spiegelen met honden werk je coachend

In het spiegelen met honden ben je echter bezig met het stimuleren van bewustwording van het gedrag van je klant. Hiervoor gebruik je coachende vaardigheden en een coachende houding.

In een coachende houding is er geen ruimte voor een oordeel of iets goed is of fout. Er is wat er is. Van daaruit moeten mens en hond samen verder. Ook al heb jij als mens daar wellicht een mening over. Als je deze mening voorop zet in je begeleiding zal je merken dat je strijd, weerstand en vijandigheid tegen zult komen bij je klant. Dit is in je begeleiding niet effectief en zal ervoor zorgen dat een deel van je klanten bij je weg zal lopen.

In een coachende rol gaat je aandacht uit naar de mens die bij de hond hoort en wat die doet, voelt en denkt in de relatie met de hond. De hond verschuift daarmee wat naar de achtergrond en wordt meer hulpmiddel om die mens te gaan zien.

Die mens die zich maar voor ongeveer 5% bewust is van zijn eigen gedrag. Die wil je meenemen naar zijn ‘blinde vlek’.

Die wil je horen dat hij zich bewust is van het effect van zijn eigen gedrag op de hond en op de relatie.

Die wil je verantwoordelijkheid laten nemen voor zijn eigen gedrag in de relatie.

Die wil je vervolgens vanuit liefde en compassie voor de mens delen in de kennis die jij hebt van honden. Zodat zowel mens als hond samen een fijn leven zullen hebben. 

 

Take the Leash

Coachen met honden is een vorm van ervaringsleren. Het is een manier van coaching die snel tot de kern komt. Het haalt je uit je denken en gaat verder dan het aanleren van vaardigheden. Bij coachen met honden gaat het over wie jij in essentie bent.
Coachen met honden geeft richting aan persoonlijke ontwikkeling.

Bij Take the Leash coachen wij mensen die het heft in eigen hand willen nemen en die zichzelf persoonlijk willen ontwikkelen. Dit doen wij grotendeels met de hond als spiegel. Je kunt dit bij ons met onze honden, maar ook met je eigen hond ervaren.

Daarnaast verzorgen wij opleidingen waarin je het spiegelen en coachen met honden in een individueel opleidingstraject kunt leren met je eigen hond(en).

Opleiding

Spiegelen met honden

Schrijf je in om tips en nieuws te ontvangen