Door honden leren over jezelf.

Grenzen voelen en aangeven

Al weken liep ik in het bos en ergerde ik me rot aan mijn puberhond Puk. Ze kwam niet als ik riep, liep te ver bij me vandaan en was van tijd tot tijd echt te onbeschoft en te lomp als ze andere honden tegenkwam en wilde spelen. En dat spelen… tja… dat wilde ze toen ze jong was eigenlijk altijd wel. En ik gunde het haar zo.

Daar waar het ging om mijn eigen hond als spiegel wist ik dat ik van Puk iets te leren had. Ik zou soms wat speelser mogen zijn, wat losser, wat minder voorzichtig. Maar ik kwam er ook achter dat Puk iets van mij te leren had. Soms zijn dingen namelijk serieus en niet alles is altijd een spelletje. En nee, ik wilde niet dat ze een loopje met me nam. Ze mocht me best serieus nemen als ik iets van haar vroeg. Ik wist dat ze het kon. Ze ging op dat moment over mijn grenzen heen.

 

De ander lijkt jou en je grenzen niet serieus te nemen.

Soms kun je met mensen in dezelfde soort patronen terecht komen. Je ergert je al weken. Probeert je gevoel te negeren of weg te beredeneren ten aanzien van het gedrag van de ander. Je gaat mee in wat je denkt dat de ander van je zou willen en uiteindelijk kun je het gevoel krijgen dat de ander je niet serieus neemt in wie je bent of wat je doet. Hoe kun je hier mee omgaan?

 

1) Voel wat het gedrag van de ander met je doet.

Bij ieder contact is het van belang om stil te staan bij wat er bij jou gebeurt. Voel wat het effect is van wat de ander doet of zegt en laat dit gevoel bij je binnen komen. Negeer het niet en wuif het niet weg. Voor jou is het belangrijk. Neem jezelf serieus.

2) Accepteer je gevoel.

Accepteer dat dit gevoel er is. Je hoeft dit niet te weerleggen, tegen te spreken of te ontkrachten. Het is er gewoon. Hang hier geen oordeel aan. Het heeft je iets te vertellen over de situatie en over jezelf in deze situatie. Leg geen verwijten neer bij de ander. Die is niet verantwoordelijk voor jouw gevoel. Maar ga eens te rade bij jezelf. Wat gebeurt er in je lijf en welke emoties komen er langs. Wat denk je daarbij over jezelf? Laat het stuk van de ander los. Houd het echt bij jezelf.

3) Geef je grenzen aan.

Als je voor jezelf helder hebt wat bij jou hoort, kun je gaan nadenken over wat je anders zou willen. Spreek naar de ander uit wat er met je gebeurt en wat je graag zou willen. De kans is groot dat de ander zich niet bewust was van wat de situatie met jou deed. Tevens heeft de ander vaak ook een verhaal. Luister hier naar als de ander dit met je deelt. Het helpt je om de ander beter te leren begrijpen. Wellicht kom je hierdoor tot oplossingen of afspraken.

4) Blijf trouw aan jezelf.

Als je hebt aangegeven wat je graag zou willen is het belangrijk om te blijven luisteren naar je gevoel. Handel hier vervolgens in overeenstemming mee iedere keer dat de situatie zich weer voordoet. Ga je geen weken lopen ergeren, maar spreek het uit zodra het er is voor jou. Blijf trouw aan jezelf. Als jij jezelf serieus neemt zal een ander ook eerder geneigd zijn om dat te doen.

Take the Leash

Coachen met honden is een vorm van ervaringsleren. Het is een manier van coaching die snel tot de kern komt. Het haalt je uit je denken en gaat verder dan het aanleren van vaardigheden. Bij coachen met honden gaat het over wie jij in essentie bent.
Coachen met honden geeft richting aan persoonlijke ontwikkeling.

 

Bij Take the Leash coachen wij mensen die het heft in eigen hand willen nemen en die zichzelf persoonlijk willen ontwikkelen. Dit doen wij grotendeels met de hond als spiegel. Je kunt dit bij ons met onze honden, maar ook met je eigen hond ervaren.

 

Daarnaast verzorgen wij opleidingen waarin je het spiegelen en coachen met honden in een individueel opleidingstraject kunt leren met je eigen hond(en).

Contact opnemen

Neem gerust contact met ons op

Schrijf je in om tips en nieuws te ontvangen