Door honden leren over jezelf.

Emotionele maskers ontmaskeren.

In onze dagelijkse, onderlinge contacten dragen we allemaal emotionele maskers. Deze maskers helpen ons te ‘overleven’ in sociale normen, verwachtingen en situaties waarin we ons kwetsbaar voelen. 

Emotionele maskers maken contact en verbinding soms echter lastig. Wij zijn niet zomaar, zoals honden, in staat achter het masker van de ander te zien of voelen wat er is. Dat heeft vaak ook te maken met onze eigen maskers. Het is voor veel mensen soms al lastig om achter het eigen masker het zelf te ervaren. 

Het begrijpen en herkennen van je eigen masker en dat van de ander kan je helpen naar meer verdiepende en authentieke relaties. In dit artikel schrijf ik over de redenen waarom wij emotionele maskers dragen. Ook geef ik je waardevolle tips die een bijdrage leveren aan het zien van de persoon achter het emotionele masker.

Waarom dragen mensen emotionele maskers?

Zelfbescherming

Mensen gebruiken emotionele maskers als bescherming tegen kwetsbaarheid. Het verbergen van echte gevoelens zoals angst, verdriet, of onzekerheid kan je beschermen tegen afwijzing of oordeel. Door een muur van zelfvertrouwen of onbewogenheid te tonen, vermijd je situaties die jouw emotionele welzijn kunnen bedreigen.

Sociale Verwachtingen

Elke cultuur en gemeenschap heeft informele regels over welke emoties acceptabel zijn om te tonen. Deze regels beïnvloeden hoe je je gedraagt in verschillende situaties. Bijvoorbeeld, op de werkplek wordt vaak verwacht dat je kalm en professioneel blijft, zelfs onder stressvolle omstandigheden.

Interpersoonlijke Relaties

In persoonlijke relaties kunnen emotionele maskers helpen om harmonie te bewaren. Je verbergt soms negatieve emoties om conflicten te vermijden of om de ander niet te belasten met jouw problemen. Dit kan echter ook leiden tot misverstanden en een gevoel van afstand in de relatie.

Coping Mechanismen

Het dragen van een emotioneel masker kan een manier zijn om met stress en druk om te gaan. Door een uiterlijk van kalmte en controle te tonen, kun je je beter in staat voelen met uitdagende situaties om te gaan. Dit kan echter ook leiden tot een gebrek aan authentieke verbinding met anderen.

Hoe herken je de mens achter het masker?

Honden zijn er goed in de mens achter het masker te zien en voelen. Die geven niks om sociale verwachtingen en ongeschreven regels. Zij voelen of de ander voor hen veilig en prettig is. Daar hoeven ze niet over na te denken. Ze spreken ook niet in woorden waardoor ze zich laten afleiden of waarmee ze de ander afleiden. Ze reageren op lichaamstaal en energie.

Het is vaak moeilijk achter het masker te zien hoe iemand daadwerkelijk is of wat iemand ervaart. Het herkennen van de werkelijke gevoelens van iemand die een emotioneel masker draagt, vereist empathie, geduld en goede communicatieve vaardigheden. Ik geef je een aantal belangrijke tips die je helpen de mens achter het masker te zien.

Als je je veilig en niet beoordeeld voelt, kun je je emotionele maskers in veel gevallen los laten. Dat maakt dat honden zo fijn zijn in coaching en training. Zij worden als niet oordelend ervaren en daarmee emotioneel veilig. Mijn ervaring in mijn werk is dat feedback van de honden ook nooit ter discussie staat. Wij nemen aan dat de hond geen rol speelt en puur reageert.

In onze onderlinge contacten met elkaar, moeten wij wat meer moeite doen denk ik om contact met elkaar te hebben zonder dat de emotionele maskers in de weg zitten. Je hebt er echter invloed op en neem die invloed. Hieronder geef ik je tips die je kunnen helpen in het contact met anderen.

Creëer een veilige ruimte waar geen oordelen zijn.

Luister actief naar de ander zonder dat je direct met je mening klaar staat. Geef je volledige aandacht en laat zien dat je luistert zonder te onderbreken. Dit helpt om een gevoel van respect en begrip te bevorderen.

In plaats van gesloten vragen die een kort antwoord uitlokken is het zinvol open vragen te stellen. Open vragen nodigen uit tot diepere reflectie. Bijvoorbeeld, “Hoe voelde je je in die situatie?” in plaats van “Was je boos?”

Het kan tijd kosten voor iemand om zich comfortabel genoeg te voelen om hun ware gevoelens te delen. Wees geduldig en forceer het proces niet. Vertrouw erop dat alles op zijn eigen tijd kan komen.

Toon empathie en laat zien dat je de gevoelens die er zijn, begrijpt en respecteert. Dit kan door middel van bevestigende uitspraken zoals “Ik kan me voorstellen dat dat moeilijk voor je was.”

Door zelf open en eerlijk te zijn over je eigen gevoelens en ervaringen, moedig je de ander aan om hetzelfde te doen. Het vraag soms lef je eigen kwetsbaarheid te tonen, maar het bevordert het contact van hart tot hart. Je eigen kwetsbaarheid laten zien creëert een wederzijds gevoel van vertrouwen en verbondenheid.

Take the Leash

Vanuit Take the Leash coach ik, Tanja van Doesburg, mensen die zich persoonlijk willen ontwikkelen. Dat doe ik met behulp van de hond als spiegel. Als je wilt dat ik je begeleid, zul je de behoefte moeten voelen het heft van je leven in eigen hand te willen nemen.

Ik ondersteun je in persoonlijke ontwikkeling of ik leer je hoe je zelf kunt Spiegelen met Honden. Als ik je het Spiegelen met honden leer, is dat altijd individueel. Op deze manier krijgen jij en je hond de aandacht die ik jullie wil geven in het leerproces.

Persoonlijk leiderschap, zorgen voor jezelf en mezelf, eigen wijsheid, intuïtie, contact, aandacht en natuur en dieren zijn belangrijk in mijn leven. Dat is wat ik als coach meeneem in mijn manier van begeleiden.

Neem contact op

Schrijf je in om tips en nieuws te ontvangen