Door honden leren over jezelf.

Emoties niet denken en doen, maar voelen

Emoties zijn lastig, tijdrovend, onvoorspelbaar en soms heel pijnlijk. Je kunt ze maar beter negeren of weg redeneren door je slimme denken.Totdat je vastloopt in je leven en erachter komt dat je nooit geleerd hebt je emoties op een gezonde manier te uiten en te hanteren.

 

Het effect van emoties op de hond.

 

Boos

Marcel kwam omdat hij zijn hond beter wilde begrijpen. De hond luisterde goed naar zijn vrouw, maar negeerde hem. Hoe hard hij ook zijn best deed. Het maakte hem boos. In zijn boosheid trok hij aan de lijn als de hond niet netjes naast hem liep, graaide hij naar de hond als deze niet snel genoeg bij hem kwam en verhief hij zijn stem als de hond niet luisterde. Het gevolg was dat de hond steeds verder bij hem weg wilde.

Blij

Paula kwam omdat ze tijdens het solliciteren steeds werd afgewezen. Ze wilde haar eigen gedrag onderzoeken. Tijdens de eerste opdracht met de hond benaderde zij de hond met veel enthousiasme. Haar enthousiasme maakte dat de hond bij haar weg wilde. Het was te veel van het goede. De emotie die zij naar buiten liet komen was te heftig voor de hond en maakte de hond onzeker.

 

Bang

Marijn kwam omdat zij bang was voor een gevecht tussen haar hond en honden die zij niet kende. Haar hond gromde soms als honden te onstuimig en druk op haar en haar hond aangerend kwamen. Op het moment dat Marijn er zelf echter niet bij was en met de hondenuitlaatservice mee ging, liet haar hond dit gedrag nooit zien. De angst van Marijn had in dit geval invloed op het gedrag van haar hond.

Bedroefd

Joke kwam met haar hond omdat zij steeds de verkeerde keuze leek te maken. Haar hond was behoorlijk onstuimig en luisterde slecht naar haar. Tijdens de coaching werd er een groot verdriet geraakt dat zij al die tijd had geprobeerd weg te stoppen. Toen zij dit onder ogen ging zien en zichzelf toestond om de pijn te ervaren, kwam er stapje voor stapje meer rust bij haar en hiermee ook bij haar hond.

 

Een gezonde relatie met je emoties opbouwen

Als je je emoties kunt identificeren ben je beter in staat hier op een effectieve manier mee om te gaan. Het is belangrijk dat je vertrouwd raakt met de verschillende emoties die je voelt.

Het is het makkelijkst als je begint met het benoemen van je emoties als je ze in de vier basis emoties onderbrengt. Boos, Bang, Blij, Bedroefd.

Wat je in een situatie voelt, heeft invloed op de manier waarop je in die situatie denkt en hoe je je gedraagt. Hoe je over een situatie denkt, heeft invloed op hoe je je in die situatie voelt en gedraagt. En hoe je je in een situatie gedraagt, heeft effect op hoe je over die situatie denkt en hoe je je hierbij voelt.

 

4 Basis emoties

Er zijn heel veel emoties en waarschijnlijk zijn de woorden die wij in onze nederlandse taal hebben ontoereikend om alle emoties en gevoelens goed te kunnen duiden in een woord.

Voor het gemak gaan we uit van 4 basisemoties waar eigenlijk alle emoties weer onder vallen. Deze basisemoties kunnen we aanduiden als de 4 B’s.

BOOS 
BLIJ 
BANG
BEDROEFD

Als je begint met jezelf de vraag te stellen onder welke van deze 4 emoties de emotie die jij voelt valt, kun je jezelf hierna verdiepingsvragen stellen die gaan over de gradatie en de sterkte van je emotie. Zo valt een gevoel van enthousiasme of extase onder Blij en valt paniek bijvoorbeeld onder Bang.

Hoe meer ruimte je geeft aan het ervaren van je emoties in de volle omvang, hoe beter je je emoties leert kennen en hanteren. 

Wie weet worden het zelfs vrienden die je helpen bij het bewandelen van je weg in het leven…

 

Take the Leash

Coachen met honden is een vorm van ervaringsleren. Het is een manier van coaching die snel tot de kern komt. Het haalt je uit je denken en gaat verder dan het aanleren van vaardigheden. Bij coachen met honden gaat het over wie jij in essentie bent.
Coachen met honden geeft richting aan persoonlijke ontwikkeling.

Bij Take the Leash coachen wij mensen die het heft in eigen hand willen nemen en die zichzelf persoonlijk willen ontwikkelen. Dit doen wij grotendeels met de hond als spiegel. Je kunt dit bij ons met onze honden, maar ook met je eigen hond ervaren.

Onderwerpen waar wij ruime ervaring mee hebben:

  • Vergroten van persoonlijk leiderschap
  • Gebruik maken van je intuïtie
  • Persoonlijke effectiviteit
  • Stresshantering
  • Leiderschapsontwikkeling
  • Loopbaan keuzes

Daarnaast verzorgen wij opleidingen waarin je het spiegelen en coachen met honden in een individueel opleidingstraject kunt leren met je eigen hond(en).

Hulp nodig?

Bij het verwerken, leren kennen of hanteren van je emoties.

Schrijf je in om tips en nieuws te ontvangen