Door honden leren over jezelf.

Duidelijke hondentaal

Hoe een hond in duidelijke hondentaal soms kan communiceren met een mens werd me gisteren weer haarscherp duidelijk. Met Floris, de jongste hond van 10 maanden, ging ik naar puppy cursus en hij liet in niet mis te verstaan gedrag en duidelijke hondentaal weten wat hij van zijn beloning vond. Hij vond het simpelweg helemaal niets. Sterker nog… hij vond het zo’n aanfluiting dat hij er tot twee keer toe overheen plaste op zijn eigen puberachtige manier. Poot zover omhoog zodat hij nog net niet omviel…

Nou moet je weten dat Floris pas een maand of vier bij ons woont, gevonden is in het bos in Kroatie, zeer dankbaar is dat hij bij ons woont en wel continue zou willen eten op dit moment. Maar de beloning die verstopt werd in het kader van een zoekwerkje was toch echt beneden zijn stand. En duidelijke hondentaal daar heeft onze Floris geen enkele moeite mee.

Een duidelijke mening

Tijdens de cursus stonden er een stuk of 10 bollen in een halve cirkel met een gat erin. De hondentrainer had onder 1 van deze bollen wat lekkers gedaan. De hond mocht de bol zoeken waar het lekkers onder lag en dit lekkers uiteraard ook pakken en lekker opeten. Een spel dat eigenlijk iedere hond keer op keer weer superleuk vind.

Floris ging zorgvuldig te werk. Alle bollen werden eerst zorgvuldig besnuffeld en vervolgens liep hij terug naar de bol waar het lekkers onder verstopt lag. Daar plaste hij vakkundig, als jonge stoere puber, overheen. Onze verbazing was uiteraard groot. Was dit zijn manier van verwijzen? Wilde hij hiermee laten weten dat hij het lekkers gevonden had? We besloten de oefening nog een keer te doen. Het is namelijk niets voor Floris om de bol niet aan de kant te duwen en het lekkers niet te pakken.

Bij de tweede keer deed hij precies hetzelfde. Heel precies besnuffelde hij alle bollen, liep terug naar de bol waar het lekkers onder lag en plaste hier net als de eerste keer tegenaan. Ik pakte de bol op om hem te laten zien wat eronder lag. Tot mij verbazing had de trainer hier een stukje gedroogde kip onder gelegd. Laat dit nou het enige zijn dat Floris niet lekker vind en dus ook niet eet.

Na deze ontdekking deden we de oefening een derde keer. Nu uiteraard met een blokje kaas eronder. Weer besnuffelde Floris de bollen. Aangekomen bij de bol waar de kaas onder lag, duwde hij de bol aan de kant en at hij de kaas op. Tja… je kunt maar beter duidelijk zijn in je hondentaal en laten weten wat je mening is…

Take the Leash

Coachen met honden is een vorm van ervaringsleren. Het is een manier van coaching die snel tot de kern komt. Het haalt je uit je denken en gaat verder dan het aanleren van vaardigheden. Bij coachen met honden gaat het over wie jij in essentie bent.
Coachen met honden geeft richting aan persoonlijke ontwikkeling.

Bij Take the Leash coachen wij mensen die het heft in eigen hand willen nemen en die zichzelf persoonlijk willen ontwikkelen. Dit doen wij grotendeels met de hond als spiegel. Je kunt dit bij ons met onze honden, maar ook met je eigen hond ervaren.

Daarnaast verzorgen wij opleidingen waarin je het spiegelen en coachen met honden in een individueel opleidingstraject kunt leren met je eigen hond(en).

Contact opnemen

Neem gerust contact met ons op

Schrijf je in om tips en nieuws te ontvangen