Door honden leren over jezelf.

Als angst in de weg gaat zitten.

Iedereen kent ze. Gevoelens van angst. Soms voelen we angst heel bewust als we ergens van schrikken. Het kan ook zo zijn dat we angst in ons systeem hebben zitten terwijl we ons er minder of helemaal niet van bewust zijn. Dan proberen we het wellicht te negeren. We duwen de angst bijvoorbeeld weg in ons voelen of we redeneren het weg met ons denken.

Angst geeft een onprettig gevoel. Onze ademhaling versnelt erdoor, het veroorzaakt zweethanden, het lijkt alsof ons reactievermogen vermindert en we kunnen niet meer logisch nadenken. Als de angst groot is, kan je de neiging krijgen om te vluchten of te vechten. Dit zijn normale lichamelijke reacties die in de tijd van onze voorouders een functie hadden en dat nog steeds hebben; namelijk jezelf in veiligheid brengen om te kunnen overleven. Angst kan je ook verlammen, dan komen we letterlijk niet meer in beweging.

Hoe we ook ons best doen om angst weg te duwen: dat lukt nooit. Als angst er is, wil het gehoord en geaccepteerd worden. Pas als angst er mag zijn en de juiste aandacht krijgt, kan het een plaats krijgen. Angst is geen vijand. Het is een vriend die je iets te vertellen heeft. Hetgeen waar je bang voor bent, vertelt je wat je moeilijk vindt, waar je stress van krijgt. Door dit te ontdekken kun je stappen zetten in je leven en je verder ontwikkelen.

In de praktijk.

Lana is een Mechelse herder, ze is in beslag genomen toen ze ongeveer een half jaar oud was. Vanuit een asiel kwam ze bij Miranda en haar man wonen. Miranda en haar hond Lana zijn nu ruim een jaar samen.

Miranda heeft veel aandacht besteed aan het opbouwen van een goede relatie met Lana. De hond gaat overal met haar mee naartoe en is gewend aan reizen met het openbaar vervoer. Miranda vindt het tijd worden voor een volgende stap. Ze wil met Lana een cursus bij een hondenschool gaan volgen. Lekker samen bezig zijn met het ontdekken van nieuwe dingen.

Op de hondenschool waar ze terecht komt, gaat het niet zo goed als Miranda verwacht had. Lana blaft, trekt aan de lijn, heeft geen aandacht meer voor Miranda en is enkel met de andere honden bezig. Het gedrag van Lana ziet er agressief en opgewonden uit. Op de hondenschool stellen ze voor om Lana te corrigeren met een slipketting, zodat ze leert dat dit gedrag niet getolereerd wordt. Voor Miranda voelt dit niet goed en voordat zij een slipketting gaat gebruiken, wil zij eerst tijdens een coachsessie onderzoeken wat zij zelf anders kan doen in haar gedrag om het gedrag van Lana te verbeteren.

 

Angst uit het verleden. 

Tijdens de coachsessie vertelt Miranda dat, voordat Lana bij haar en haar man kwam, ze een andere Mechelse herder in huis hadden. Deze hond kwam ook uit het asiel en was daar terecht gekomen na een ernstig bijtincident. Miranda heeft deze hond nooit los laten lopen omdat ze bang was dat de hond iemand zou bijten en dat dit ten koste zou gaan van haar hond. Met de hond had ze een hele fijne relatie tot deze op hoge leeftijd overleed.

Vanaf het moment dat Lana bij Miranda kwam wonen, was Miranda erg voorzichtig. Ook deze herder had op jonge leeftijd het een en ander meegemaakt en Miranda maakt zich daar grote zorgen over.

Doordat ze de angst en zorgen die ze voelde bij haar vorige hond nog in haar systeem heeft, heeft ze Lana niet de kans gegeven om los te lopen met andere honden. Tijdens de coachsessie komt deze angst naar voren en Miranda wil hier samen met de coach aandacht aan besteden. Deze angst maakt haar minder zeker in de omgang met Lana dan ze wil zijn.

 

Ontspanning en positieve bevestiging

De coach en Miranda besteden eerst aandacht aan het gedrag van de hond in een omgeving waar geen prikkels van buitenaf zijn. Miranda wordt bevestigd in haar eigen visie op het gedrag van Lana. Een leuke, zelfverzekerde en relaxte hond. Zowel Miranda als de hond ontspannen snel in de voor hen onbekende omgeving.

Onder begeleiding van de coach durft Miranda de stap te zetten om naar een losloopbos te gaan waar Lana los kan lopen. De spanning om dit te gaan ondernemen is bij Miranda voelbaar, maar niet in die mate dat het haar verlamt of in paniek brengt. Ook heeft de hond voldoende zelfvertrouwen om zich niet zomaar door de angst van haar baasje te laten beïnvloeden.

Tijdens de wandeling naar het bos komen ze onderweg enkele honden aan de lijn tegen. Lana reageert hier niet op. In het bos maakt Miranda haar hond los. Met een ontspannen houding wandelen ze het losloopbos in, al snel komen ze een andere loslopende hond tegen. Lana loopt er naartoe, laat de hond weten dat ze wel wil spelen en nadat de hond even aan haar snuffelt en doorloopt, loopt ook Lana gewoon verder. Zo komen ze tijdens de wandeling nog 4 loslopende honden tegen waarmee Lana interactie heeft. Met een van de honden heeft ze een poosje heel leuk gespeeld.

 

Inzicht.

Bij terugkomst in de coachruimte moet Miranda haast lachen om zichzelf. Heeft ze zich hier nou zo druk om gemaakt? Was dit nou iets om bang voor te zijn? Met de ervaringen en inzichten die ze opdeed neemt ze zich voor om Lana meer vrijheid te geven en sociale contacten te hebben met andere honden; Lana lijkt hier behoefte aan te hebben. Voor Miranda is het nu heel logisch dat haar hond op de hondenschool zo opgewonden probeerde om bij de andere honden te komen. Dit hoeft helemaal niet gecorrigeerd te worden, vindt Miranda. Lana vertelde haar met haar gedrag waarschijnlijk wat ze nodig heeft in haar leven.

Miranda besluit om geen slipketting te gaan gebruiken en gaat op zoek naar een hondenschool waar de manier van lesgeven beter aansluit bij de behoeften van haar en haar hond.

 

Ons werk.

In ons werk als coaches komen we veel mensen tegen die zich persoonlijk willen ontwikkelen. Keer op keer helpen we mensen om de kleinste stappen te zien die ze kunnen zetten. Focussen op grote successen maakt dat je bijna niet in beweging kunt komen. Helemaal als het gaat over angsten. Het overwinnen van angsten gaat over het zetten van hele kleine stapjes. Het zetten van deze kleine stappen maakt dat je telkens succes ervaart en deze successen maken dat je de motivatie voelt om door te gaan.
Laat angst je niet tegen houden in het leven om te doen wat je graag wilt. Zie ze als ‘vrienden’ die je iets vertellen over je groeimogelijkheden!

Take the Leash

Coachen met honden is een vorm van ervaringsleren. Het is een manier van coaching die snel tot de kern komt. Het haalt je uit je denken en gaat verder dan het aanleren van vaardigheden. Bij coachen met honden gaat het over wie jij in essentie bent.
Coachen met honden geeft richting aan persoonlijke ontwikkeling.

Bij Take the Leash coach ik mensen die het heft in eigen hand willen nemen en die zichzelf persoonlijk willen ontwikkelen. Dit doe ik grotendeels met de hond als spiegel. Je kunt dit bij mij met mijn honden, maar ook met je eigen hond ervaren.

Sinds 2011 verzorg ik opleidingen waarin je het spiegelen en coachen met honden in een individueel opleidingstraject kunt leren met je eigen hond(en).

 

 

Kleine stappen, grote overwinning.

Ieder mens heeft angsten. Sommige angsten zijn klein, anderen groot. Onze angsten zijn voor onze honden ook voelbaar. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, als we ons hier bewust van zijn en wij onze angsten niet overdragen op onze honden. Het is al winst op het moment dat je bij jezelf kunt onderkennen welke angst je voelt.

Welke neiging(en) herken je bij jezelf als je angst ervaart?:
⁃ vechten
⁃ vluchten
⁃ vermijden
⁃ verstijven

In welke situaties kom je dit tegen?
Kun je zien in welke situaties de angst te groot is om hier iets mee te kunnen en in welke situaties de angst nog te hanteren is?

Zorg voor jezelf

Training

Schrijf je in om tips en nieuws te ontvangen