Door honden leren over jezelf.

Door honden leren over jezelf. 

Op een hele fijne, landelijke plek in Overijssel tussen Deventer en Raalte ligt het plaatsje Heeten. Daar gebeurt iets bijzonders. Daar leren mensen door honden over zichzelf. Dat klinkt misschien wat vaag of zweverig, maar niets is minder waar. Door honden leren over jezelf is zo aards als maar kan. Het is in eerste instantie niks anders dan met een hond iets doen of contact maken en daarna je blik richten op je eigen gedrag, gevoelens en gedachtes. Om je bewust te worden van wat je gedaan hebt, wat je ervaren hebt en wat je gedacht hebt. Zodat je van daaruit kunt besluiten welke stap je wilt zetten in je eigen ontwikkeling.

Hondencursus

Hond raakt gevoelige snaar

Als je over jezelf wilt leren, kan het zijn dat je geraakt wordt. Zeker als je met een hond samenwerkt. De hond maakt iets los bij ons mensen en raakt gevoeligheden. Daar is niks mis mee. Aankijken wat er gebeurt en wat er te voelen is geeft ruimte en daarna vrijheid. En vrijheid is iets waar ik enorm van hou. Vanuit vrijheid kan er ontspanning en balans komen als die even weg is. En dat gebeurt in onze snelle, prestatiegerichte wereld heel makkelijk.

Door honden leren over jezelf wordt ook wel spiegelen en coachen met honden genoemd. En als je een nog ‘serieuzere’ naam wilt hebben voor deze manier van werken dan hebben we het over Animal Assisted Coaching of Animal Assisted Interventions. Een vakgebied dat de laatste 15 jaar volwassen is geworden en niet meer onder doet voor de bekendere voorloper. Het spiegelen en coachen met paarden.

Op welk vlak kun je leren van honden over jezelf?

Honden reageren op je emoties. Als je gestrest, boos of verdrietig bent, reageert de hond daarop. Door deze reacties te ervaren en observeren, word je je bewuster van je eigen emoties en je gaat zien hoe ze invloed hebben op anderen. Honden helpen je bij het vergroten van je Emotionele Intelligentie. 

Door je in te leven in de behoeften en motivaties van de hond terwijl je iets van de hond wilt, ontwikkel je empathie en inlevingsvermogen die je ook in menselijke relaties kunt gebruiken.

Het aaien van een hond kan je hartslag verlagen en je bloeddruk verminderen. De fysieke aanraking en het rustige gedrag van een hond hebben een kalmerend effect.

Honden leven in het moment. Als je met een hond iets doet, focus je je op die activiteit en niet op je zorgen. Dit bevordert mindfulness, wat helpt om piekeren te verminderen en je gevoel van welzijn te verbeteren

Door het samenwerken met een hond leer je helder en duidelijk te communiceren. Deze vaardigheden zijn nuttig in de interacties die je met mensen hebt, waar heldere en duidelijke communicatie vaak belangrijk is.

Honden tonen onvoorwaardelijke liefde en loyaliteit, wat je helpt te waarderen wat echt belangrijk is in relaties en je eraan herinnert om dezelfde kwaliteiten te koesteren in je eigen relaties.

De speelse aard van honden kan je helpen om het leven met een lichtere en positievere instelling te benaderen. Het spelen met een hond kan je humeur verbeteren en je helpen om stress los te laten.

Het samenwerken met een hond vereist leiderschap, geduld en consistent gedrag. Door deze vaardigheden te oefenen, ontwikkel je je vermogen om leiding te geven en anderen te begeleiden.

Het omgaan met gedrag van een hond kan je helpen om creatieve en effectieve probleemoplossende vaardigheden te ontwikkelen, die nuttig zijn in zowel persoonlijke als professionele contexten.

Door deze processen helpt een hond je op verschillende manieren om je persoonlijke vaardigheden, gezondheid, emotionele intelligentie en sociale connecties te verbeteren. Het spiegelen en coachen met een hond kan een katalysator zijn voor brede en diepgaande persoonlijke ontwikkeling.

Door honden leren over jezelf?

Meld je aan voor een workshop !

Take the Leash

Vanuit Take the Leash coach ik, Tanja van Doesburg, mensen die zich persoonlijk willen ontwikkelen. Dat doe ik met behulp van de hond als spiegel. Als je wilt dat ik je begeleid, zul je de behoefte moeten voelen het heft van je leven in eigen hand te willen nemen.

Ik ondersteun je in persoonlijke ontwikkeling of ik leer je hoe je zelf kunt Spiegelen met Honden. Als ik je het Spiegelen met honden leer, is dat altijd individueel. Op deze manier krijgen jij en je hond de aandacht die ik jullie wil geven in het leerproces.

Persoonlijk leiderschap, zorgen voor jezelf en mezelf, eigen wijsheid, intuïtie, contact, aandacht en natuur en dieren zijn belangrijk in mijn leven. Dat is wat ik als coach meeneem in mijn manier van begeleiden.

Schrijf je in om tips en nieuws te ontvangen